English | Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Eίσοδος
  • Έρευνα
  • Ποιότητα Περιβάλλοντος και Γεωχωρικών Εφαρμογών
  • λογότυπο σελίδας

    Ποιότητα Περιβάλλοντος και Γεωχωρικές Εφαρμογές


    Η έρευνα εστιάζει στην εκτίμηση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στη δυναμική του παράκτιου ευτροφισμού, στη διερεύνηση της συμπεριφοράς εν δυνάμει τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ουσίες προτεραιότητας, στην ανίχνευση και εντοπισμό πετρελαιοκηλίδων, στη μικροβιολογική ποιότητα των νερών κολύμβησης και του πόσιμου νερού. Τα δεδομένα που συλλέγονται από δειγματοληψίες πεδίου και άλλες πηγές, όπως δορυφορικές τηλεπισκοπικές απεικονίσεις, υπάρχουσες βάσεις δεδομένων, επεξεργάζονται και αναλύονται με την εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων, όπως στατιστικών, χωρικής ανάλυσης ή/και πολυκριτηριακών.

    Τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε συνδυασμό με τη συστημική μελέτη των θαλάσσιων διεργασιών οδηγούν στην πληρέστερη κατανόηση των μηχανισμών που σχετίζονται με αβιοτικούς και βιοτικούς παράγοντες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην ποσοτική τους εκτίμηση.



    Προσωπικό | Υποδομές | Ερευνητικά προγράμματα | Δημοσιεύσεις



    Οι ερευνητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε εργαστηριακούς χώρους του κτιρίου του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, που διαθέτουν αξιόλογες εργαστηριακές υποδομές. Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών διαθέτει επίσης σημαντικό εξοπλισμό για μετρήσεις πεδίου (in situ) καθώς και για τη λήψη δειγμάτων νερού και ιζημάτων. Επιπρόσθετα, η υπάρχουσα υποδομή υποστηρίζει την παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία, ερευνητικού, συμβουλευτικού ή εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και βάσει προτάσεων που διαμορφώνει το ερευνητικό προσωπικό.



    εξοπλισμός

    Ερευνητικά πεδία

    Δυναμική του Ευτροφισμού στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

    Ο θαλάσσιος ευτροφισμός αποτελεί πλέον θέμα προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος παρουσιάζει οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών ασχολείται με τη δυναμική των θρεπτικών αλάτων, την οικολογία του φυτοπλαγκτού και τη σχέση/αξιολόγηση πηγών ρύπανσης στη δημιουργία ευτροφικών καταστάσεων. Επίσης, ασχολείται με την εκτίμηση των επιπτώσεων του ευτροφισμού στην ποιότητα του νερού για κολύμβηση, ψυχαγωγία, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες. Έμφαση δίδεται στις μεθόδους ανάλυσης των δεδομένων, δραστηριότητα ιδιαίτερα σημαντική λόγω του πολυδιάστατου και πολύμορφου χαρακτήρα του φαινομένου του ευτροφισμού. Παράλληλα, υπάρχει σημαντική εμπειρία όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, Ευρωπαϊκό και Ελληνικό, σχετικά με τη διαχείριση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τον ευτροφισμό.


    Μικροβιακή Ποιότητα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος

    Το μικροβιακό φορτίο της άμμου σε ακτές κολύμβησης μελετάται υπό την οπτική της περιβαλλοντικής και δημόσιας υγείας, λόγω της πιθανότητας μόλυνσης των χρηστών και του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει σαν οικοσύστημα. Ερευνάται η σχέση δεικτών κοπρανώδους μόλυνσης με παθογόνα και η συχνότητα και χωρική εξάπλωση σαπροφυτικών και παθογόνων μυκήτων στην άμμο. Οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στην ποιότητα των νερού στις ακτές, χωρική και χρονική διάχυση των δεικτών κοπρανώδους μόλυνσης και παθογόνων στο νερό στις εκβολές ποταμών/χειμάρρων, σημειακές και διάχυτες πηγές μόλυνσης της θάλασσας.



    εξοπλισμός

    Διερεύνηση της συμπεριφοράς εν δυνάμει τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον

    Οι ερευνητικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μεθοδολογιών για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό κατηγοριών ρύπων στο θαλασσινό νερό και στα ιζήματα, με έμφαση στις εν δυνάμει τοξικές οργανικές ουσίες, που έχουν χαρακτηριστεί ως ουσίες προτεραιότητας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εργαστηριακά πειράματα που στοχεύουν στη μελέτη αβιοτικών και βιοτικών διεργασιών που καθορίζουν τη συμπεριφορά των εν λόγω ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς και πειράματα τοξικότητας κύρια με φυτοπλαγκτονικούς οργανισμούς. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων, που προέρχεται τόσο από χημικές αναλύσεις, όσο και από πειράματα τοξικότητας, στοχεύει στην εκτίμηση του οικολογικού κινδύνου των εν δυνάμει τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν.



    Εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης

    Η έρευνα εστιάζεται στη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της παράκτιας ζώνης και των αλληλεπιδράσεων με την ατμόσφαιρα. Εφαρμόζεται σύγχρονη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη μεθοδολογιών που αποσκοπούν στην ποσοτική εκτίμηση και τη χωρο-χρονική κατανομή του θαλάσσιου ευτροφισμού, στη μελέτη της κυκλοφορίας των θαλασσίων μαζών, στην παρακολούθηση της ρύπανσης των θαλασσίων υδάτων, στην ανίχνευση, τον προσδιορισμό και την παρακολούθηση της διασποράς πετρελαιοκηλίδων και στην εκτίμηση της αλιευτικής δραστηριότητας. Αναπτύσσονται επίσης μεθοδολογίες και εργαλεία για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης συνεκτιμώντας δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως κοινωνικο-οικονομικά, περιβαλλοντικά, δορυφορικά, με στόχο την υποστήριξη κατάλληλων δράσεων από τους αντίστοιχους φορείς. Περισσότερες πληροφορίες για δραστηριότητες που σχετίζονται με την έρευνα στην θαλάσσια τηλεπισκόπηση θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης




    .. διαβάστε περισσότερα για Ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύσεις