Έρευνα
Εκτός από την παροχή σύγχρονης εκπαίδευσης, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην καλλιέργεια και προαγωγή έρευνας σε συνεργασία με ελληνικά ή διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και σε γνωστικά αντικείμενα που εκτείνονται από τη Φυσική Ωκεανογραφία και τις Βιογεωχημικές Διεργασίες, έως τη διαχείριση θαλασσίων πόρων.
Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση και τη συμμετοχή του προσωπικού και των φοιτητών στην αιχμή του παγκόσμιου ερευνητικού γίγνεσθαι. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διεξαγωγής έρευνας στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι η ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση. Συνεπώς, οι ερευνητικές δραστηριότητες του τμήματος καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων, τα οποία εκτείνονται από τη Φυσική Ωκεανογραφία και τις Βιογεωχημικές Διεργασίες έως τη διαχείριση θαλασσίων πόρων και τη μελέτη των περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης στον παράκτιο χώρο.
Ερευνητικά Εργαστήρια
Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών διεξάγει έρευνα σε διάφορους τομείς σχετιζόμενους με το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η κλιματική αλλαγή, η λειτουργία και υγεία του οικοσυστήματος, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες και εν γένει οι θαλάσσιοι πόροι, καθώς και προβλήματα της παράκτιας ζώνης όπως η διάβρωση των ακτών και η ρύπανση. Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται από τα Ερευνητικά Εργαστήρια:
- Ποιότητας Περιβάλλοντος και Γεωχωρικών Εφαρμογών
- Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων
- Ιχθυολογίας, Υδατοκαλλιεργειών και Ασθενειών Ιχθύων
- Οικολογίας και Δυναμικής Συστημάτων
- Φυσικής και Χημικής Ωκεανογραφίας
- Παράκτιας Μορφοδυναμικής-Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας
Ταυτόχρονα με την ανωτέρω έρευνα, το Τμήμα συνεισφέρει στην παγκόσμια ωκεανογραφική κοινότητα μέσω της εξέλιξης νέων μεθόδων και οργάνων.
Εθνικές και διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες
Η έρευνα διεξάγεται στα πλαίσια Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων το Τμήμα μας έχει καλλιεργήσει δεσμούς με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη θαλάσσια έρευνα. Πολλοί από τους φοιτητές του τμήματος έχουν ωφεληθεί μέσω της χρήσης των υποδομών των παραπάνω οργανισμών (στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων) όπως και από τη συνεργασία με ερευνητές και επιστημονικό προσωπικό. Τέτοιες ερευνητικές συνεργασίες δίνουν στους αυριανούς επιστήμονες της θάλασσας την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε χώρους δυνητικής μελλοντικής τους απασχόλησης, και, συχνά, στα καλύτερα ερευνητικά σκάφη και εργαστήρια της Ευρώπης.
Μεταδιδακτορική έρευνα
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την Σύγκλητο Ειδικής Σύνθεσης στις 26/03/2015, ενέκρινε τον Κανονισμό Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας.
Κατεβάστε ΕΔΩ την υπ' αρίθμ. 6/26.3.2015/θέμα 4.2 απόφαση της Συγκλήτου Ειδικής Σύνθεσης, η οποία παραλαμβάνει τον Κανονισμό Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας, το Υπόδειγμα Πρότασης Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας, το Υπόδειγμα Έκθεσης Περάτωσης Μεταδιδακτορικής Έρευνας και το Υπόδειγμα Αίτησης Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας.
11/4/2017 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας, Υπόδειγμα αίτησης, Υπόδειγμα πρότασης