English | Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Eίσοδος
  • Έρευνα
  • Θαλάσσια Βιοποικιλότητα και Διαχείριση Οικοσυστημάτων
  • λογότυπο σελίδας

    Θαλάσσια Βιοποικιλότητα και Διαχείριση Οικοσυστημάτων


    Το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων ασχολείται με τη διερεύνηση των προτύπων κατανομής της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την οικολογική μελέτη και αποτίμηση της κατάστασης διατήρησης θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον, και την εύρεση βέλτιστων λύσεων για την αποτελεσματική διατήρηση και προστασία μέσω της οικοσυστημικής προσέγγισης.

    Το προσωπικό μας εξειδικεύεται στη συλλογή πρωτογενών δεδομένων μέσω αυτόνομης επιστημονικής κατάδυσης, στις υποβρύχιες πειραματικές εφαρμογές, στην ανάπτυξη και εφαρμογή υδροακουστικών μεθόδων παρακολούθησης των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων, επιστημονικού λογισμικού και μεθοδολογιών συστηματικής συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.



    Προσωπικό | Εξοπλισμός | Ερευνητικά προγράμματα | Δημοσιεύσεις | Συνεργασίες | Ερευνητικά προϊόντα


    img

    Θαλάσσια οικολογία και βιοποικιλότητα

    Κεντρικός ερευνητικός άξονας του Εργαστηρίου είναι η οικολογία βενθικών κοινοτήτων και ιχθυοπληθυσμών. Η προσέγγισή μας συμπεριλαμβάνει τη χαρτογράφηση της χωρικής κατανομής της βιοποικιλότητας (ειδών και οικοτόπων), το βιονομικό χαρακτηρισμό θαλάσσιων τύπων οικοτόπων (π.χ. ύφαλοι, κοραλλιγενείς βιοκοινότητες, θαλάσσια σπήλαια, λιβάδια φανερόγαμων) ως προς τη βιοτική τους σύνθεση και την κατάσταση διατήρησης, τη μελέτη των τροφικών πλεγμάτων, καθώς και τη δομή, δυναμική και κατάσταση ευρωστίας πληθυσμών ευάλωτων ειδών (π.χ. Pinna nobilis και Eunicella cavolini). Μέσα από συστηματικές επιτόπιες καταγραφές, συγκριτικές μελέτες, ανάπτυξη μεθόδων, λογισμικού και οικολογικών μοντέλων, οι ερευνητικές μας δραστηριότητες προσφέρουν τη βάση για την καλύτερη κατανόηση της δομής και λειτουργίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το σχεδιασμό μέτρων διατήρησης και προστασίας.


    img

    Βιολογικές εισβολές

    Οι βιολογικές εισβολές αποτελούν μία από της κύριες απειλές της θαλάσσιας βιοποικιλότητας ως απόρροια των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της ευρύτερης αλλαγής των ωκεανών. Το Εργαστήριο εστιάζει στις δυνητικές επιπτώσεις των εισβολικών ειδών στην δομή και καλή λειτουργία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Με τη συλλογή δεδομένων από επιτόπιες καταγραφές και πειραματικές εφαρμογές, και την ανάπτυξη δεικτών και μοντέλων κατανομής, στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση του προβλήματος και η έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του.

    img


    Αλιευτική υδροακουστική τεχνολογία

    Η Υδροακουστική Τεχνολογία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος παρακολούθησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος και χρησιμοποιείται ευρέως στην εκτίμηση της αφθονίας, της συμπεριφοράς, των εποχιακών μεταναστεύσεων και γενικά της χωροχρονικής κατανομής των οργανισμών, αλλά και της κατηγοριοποίησης του ενδιαιτήματός των. Η έρευνά μας επικεντρώνεται κυρίως στη βελτίωση των μεθόδων που εφαρμόζονται διεθνώς ή στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την εκτίμηση της βιομάζας των οργανισμών και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους. Τα προϊόντα της έρευνας είναι νέοι αλγόριθμοι επεξεργασίας του ακουστικού σήματος, ηχοεντοπισμού των οργανισμών ή των σμηνών τους, αναγνώρισης του είδους τους, καθώς και μείωσης των σφαλμάτων εκτίμησης. Μέχρι σήμερα το Εργαστήριο έχει συσσωρεύσει εμπειρία από την ανάπτυξη αλγορίθμων και λογισμικού για μονοκωνικά ηχοβολιστικά, πολυκωνικά σόναρ, και συστήματα ευρέως φάσματος.

    img


    Θαλάσσια βιοακουστική

    img


    Αλιευτική Βιολογία και Διαχείριση Αποθεμάτων

    Αντικείμενο της έρευνας στον τομέα αυτό είναι η διερεύνηση του κύκλου ζωής και της δυναμικής πληθυσμών ειδών ασπόνδυλων και ψαριών με εμπορικό αλιευτικό ενδιαφέρον προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα για ανάπτυξη και αποτελεσματική εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων που στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Παράλληλα, με τη βοήθεια στατιστικών μοντέλων και προσομοιώσεων, διερευνάται η ακρίβεια των δεικτών και των σημείων αναφοράς (reference points) που περιγράφουν την κατάσταση των αποθεμάτων, ώστε να εκτιμηθούν τα ποσοστά των σφαλμάτων που οφείλονται στη φυσική μεταβλητότητα, στις πιθανές επιδράσεις του περιβάλλοντος ή τέλος σε σφάλματα μετρήσεων.



    banner