Νέα του EMERGE
Στο τέλος Ιουλίου 2021 έλαβε χώρα στον κόλπο της Γέρας ένα πρώτο πείραμα εκτίμησης της ανθρωπογενούς ανάμειξης από τη διέλευση πλοίων.
Η εμπειρία που αποκτήσαμε αξιοποιήθηκε στην αποστολή που έλαβε χώρα στο Σαρωνικό κόλπο στις 18-19 Νοεμβρίου 2021, οπότε και καταγράφηκαν μακροσκοπικές επιπτώσεις της ρύπανσης στη θαλάσσια στήλη κατά μήκος και εγκάρσια του διαύλου εισόδου / εξόδου των πλοίων στον Πειραιά, καθώς και η ένταση της ανθρωπογενούς ανάμειξης πίσω από ταχύπλοο πλοίο της ακτοπλοΐας.
Εκτίμηση, Έλεγχος και Μετριασμός των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ναυτιλιακών Εκπομπών (EMERGE), 2020-2023
To έργο Εκτίμηση, Έλεγχος και Μετριασμός των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Ναυτιλιακών Εκπομπών (EMERGE) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon 2020 (Grant Agreement No. 874990), με σκοπό τη διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εισαγωγής πλυντηρίδων (scrubbers) για τον περιορισμό των ναυτιλιακών εκπομπών καυσαερίων στην ατμόσφαιρα, καθώς και την υποβολή προτάσεων για τον περιορισμό των πιθανών περιβαλλοντικών αρνητικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Οι πλυντηρίδες χρησιμοποιούν νερό για την σύλληψη διάφορων ρύπων (όπως SOx, αρωματικοί υδρογονάνθρακες, αιωρούμενα σωματίδια, βαρέα μέταλλα κλπ.) από τα καυσαέρια των πλοίων και έτσι την αποτροπή της εκπομπής των ρύπων αυτών στην ατμόσφαιρα. Υπάρχουν δύο είδη πλυντηρίδων, ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος. Οι πλυντηρίδες κλειστού κυκλώματος χρησιμοποιούν φίλτρα και δεξαμενές συλλογής των ρύπων, και επαναχρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα νερού για ψεκασμό και επαναλαμβανόμενη σύλληψη των ρύπων. Οι πλυντηρίδες ανοιχτού κυκλώματος χρησιμοποιούν αντλούμενο από τη θάλασσα νερό, το οποίο μετά των ψεκασμό και τον εμπλουτισμό του με τις ρυπογόνες ουσίες επιστρέφει στη θάλασσα. Ο δεύτερος τύπος είναι προφανώς σημαντικά χαμηλότερου κόστους, δημιουργεί όμως ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της εισαγωγής των ρύπων αυτών στο θαλάσσιο περιβάλλον αντί της ατμόσφαιρας.
Ο ρόλος του Εργαστηρίου Φυσικής και Χημικής Ωκεανογραφίας στο έργο EMERGE είναι να συνεισφέρει στη μελέτη των πιθανών επιπτώσεων της χρήσης των scrubbers στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Εργαστήριο έχει καταστρώσει μια ερευνητική στρατηγική που στηρίζεται σε δύο σκέλη:
-Το παρατηρησιακό σκέλος αφορά στην απόπειρα καταγραφής των μακροσκοπικών επιπτώσεων της ρύπανσης στην πολυσύχναστη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου (συγκεκριμένα στο δίαυλο εισόδου στο λιμένα). Παράλληλα, στα πλαίσια του έργου, το Εργαστήριο μελετά την ανθρωπογενή ανάμειξη στην ανώτερη θαλάσσια στήλη.
-Το σκέλος των προσομοιώσεων αφορά στη μελέτη των επιπτώσεων της κίνησης των πλοίων στο θαλάσσιο περιβάλλον, και την σύγκριση των επιπτώσεων διαφορετικών σεναρίων χρήσης πλυντηρίδων.
Μέλη της αποστολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου εργαζόμενοι στο καταδυτικό σκάφος "ΕΛΠΙΔΑ". Διακρίνονται δύο όργανα μέτρησης θερμοκρασίας, αγωγιμότητας και πίεσης του νερού, με επιπλέον αισθητήρες οξυγόνου, χλωροφύλλης και θολερότητας, ένας παρασυρόμενος επιφανειακός πλωτήρας (drifter) καθώς και εργασία διήθησης για καταγραφή της χλωροφύλλης.
Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες υλοποίησης αυτού του πολύ φιλόδοξου έργου, το Εργαστήριο έχει εξελίξει νέα μεθοδολογία παρατήρησης της ανθρωπογενούς ανάμειξης από τα πλοία, και παράλληλα επενδύει στη χρήση τρισδιάστατου οικολογικού / βιογεωχημικού μοντέλου.
.... έρευνα στα απόνερα των πλοίων....