English | Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Eίσοδος

Πρακτική άσκηση








(1) Γενικά



Σχολή:Περιβάλλοντος
Τμήμα:Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών
Επίπεδο Σπουδών:Προπτυχιακό
Κωδικός Μαθήματος:191ΜΥ22ΕΕξάμηνο σπουδών:Η
Τίτλος Μαθήματος:Πρακτική άσκηση
Αυτοτελείς Διδακτικές ΔραστηριότητεςΕβδομαδιαίες Ώρες ΔιδασκαλίαςΠιστωτικές Μονάδες
Σύνολο μονάδων5
Τύπος Μαθήματος:
 Ανάπτυξης δεξιοτήτων
Προαπαιτούμενα Μαθήματα:
Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στην Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) είναι η δήλωση του αντίστοιχου μαθήματος κατά τη διάρκεια των εγγραφών του 6ου εξαμήνου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής στην ΠΑ του Τμήματος έχουν οι φοιτητές-τριες που βρίσκονται στο 6ο ή μεγαλύτερο εξάμηνο σπουδών και που έχουν εξετασθεί επιτυχώς σε τουλάχιστον 14 υποχρεωτικά μαθήματα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων:
Ελληνική
Το Μάθημα προσφέρεται σε Φοιτητές Erasmus:
ΟΧΙ
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος (Url):https://www.mar.aegean.gr/index.php?lang=gr&pg=3.1.1&lesson=1096

(2) Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μαθησιακά Αποτελέσματα


Η Πρακτική Άσκηση είναι αμειβόμενη απασχόληση που διαρκεί 8-9 εβδομάδες. Οι φοιτητές συνεργάζονται με τους επιβλέποντες από το φορέα υλοποίησης της ΠΑ και τον επιβλέποντα καθηγητή από το Τμήμα, κατά τη διάρκεια της άσκησής τους. Στη λήξη της περιόδου παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της εξάσκησής τους σε σύντομη εργασία (έκθεση πεπραγμένων) και σε ειδική ανοικτή ημερίδα της ΠΑ.

Θεωρώντας ότι η ΠΑ αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς είναι ένας τρόπος σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη που συμβάλλει τόσο στην καλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησαν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όσο και στην ευκολότερη και επωφελέστερη ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, η ΠΑ των φοιτητών/τριών του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών στοχεύει:

Α. Σε σχέση με την Εκπαιδευτική διαδικασία:

1. στην παροχή προπτυχιακών σπουδών που να συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας,

2. στην ουσιαστικότερη αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης μέσα από τη διαδικασία της επαγγελματικής επιστημονικής εξάσκησης,

3. στην καλλιέργεια ευνοϊκών συνθηκών για τη δημιουργική συνάντηση διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και την ενθάρρυνση της αυτενέργειας και της επαγγελματικής επινοητικότητας των ασκούμενων,

4. στην ενσωμάτωση των νέων τάσεων και αναγκών της αγοράς εργασίας και της ζήτησης για συγκεκριμένες ειδικότητες και δεξιότητες των αποφοίτων στα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από το Τμήμα.

Β. Σε σχέση με τον Επαγγελματικό προσανατολισμό:

1. στην παροχή δυνατότητας διερεύνησης των κατευθύνσεων επαγγελματικής απασχόλησης καθώς και των σχετικών παραγωγικών δραστηριοτήτων,

2. στην απόκτηση μιας πρώτης εμπειρίας - προϋπηρεσίας σχετικής με το επάγγελμα και στον εμπλουτισμό του βιογραφικού των αποφοίτων,

3. στην εξοικείωση των φοιτητών του Τμήματος με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού χώρου, καθώς και με τις εργασιακές σχέσεις και το ύψος των απολαβών όπως διαμορφώνονται στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα με αποτέλεσμα την ευκολότερη ένταξη στο παραγωγικό σύστημα της χώρας,

4. στην ανάδειξη των δεξιοτήτων των ασκουμένων και στην ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης,

5. στην πιθανή μελλοντική πρόσληψη των αποφοίτων σε φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Γ. Σε σχέση με την προώθηση των σχέσεων μεταξύ Εκπαίδευσης/Αγοράς εργασίας:

1. στην ομαλότερη μετάβαση των φοιτητών από το χώρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας τους στο χώρο της παραγωγής, των επιχειρήσεων και των οργανισμών,

2. στη δημιουργία ενός διαύλου αμφίδρομης μετάδοσης πληροφοριών μεταξύ του Τμήματος και των φορέων ώστε να διευκολύνεται η περαιτέρω συνεργασία,

3. στη δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και διάγνωσης των μεταβαλλόμενων αναγκών της αγοράς εργασίας σε επιστημονικό δυναμικό.

Με την υλοποίηση της ΠΑ, παγιώνεται η ουσιαστική σύνδεση της Εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις απαιτήσεις - ανάγκες του εξωτερικού Επιχειρησιακού/ Επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από μια διαδικασία ανάδρασης, ενώ διευρύνονται και διατηρούνται μόνιμες σχέσεις συνεργασίας με τους φορείς της αγοράς εργασίας.

Γενικές Ικανότητες


  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών

  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις

  • Λήψη αποφάσεων

  • Ομαδική εργασία

  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον

  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον

  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας

  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

(3) Περιεχόμενο Μαθήματος


Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου κάθε έτους, περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές/τριες δεν έχουν ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης και σε άλλες περιόδους κατόπιν συνεννόησης με τον/την Τμηματικό Υπεύθυνο/η. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης είναι δύο (2) πλήρεις μήνες. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) μήνα.

Στο πλαίσιο της ΠΑ οι φορείς απασχόλησης θα πρέπει να προσφέρουν θέσεις οι οποίες να σχετίζονται με τις γνωστικές και τεχνολογικές δεξιότητες που προάγει το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, με εφαρμογή και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι φοιτητές προβλέπεται να ασκούνται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους σχετικούς με το αντικείμενο σπουδών τους, όπως Ερευνητικά Ινστιτούτα Ωκεανογραφίας, Αλιείας και Υδάτινων Πόρων, υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ. ΥΠ.Ε.ΧΩ.ΔΕ., Αγροτικής Ανάπτυξης), αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, οι οποίες ασχολούνται με το περιβάλλον, όπως Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες και Εταιρείες Ανάπτυξης, Δημόσιες Επιχειρήσεις, όπως Δ.Ε.Η., Εταιρείες Ύδρευσης, Φορείς Διαχείρισης Υγροτοπικών και Παράκτιων Οικοσυστημάτων, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κλπ.,  παραγωγικές μονάδες όπως, οι Ιχθυοκαλλιέργειες, οι Ελληνικές Αλυκές και οι Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί, Ιδιωτικοί Φορείς όπως Εταιρείες Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Επιχειρήσεις Ανάπτυξης Γ.Σ.Π., Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, καταδυτικά κέντρα, κλπ.

Για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, ο φορέας θα παρέχει θέση εργασίας (δηλ. γραφείο, Η/Υ, απαραίτητο λογισμικό, ή άλλο απαραίτητο εξοπλισμό), ώστε ο ασκούμενος ή η ασκούμενη να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αντικειμένου απασχόλησης που θα του/της ανατεθεί.

Η Πρακτική Άσκηση περιλαμβάνει ουσιαστικά 3 στάδια:

(1) Προετοιμασία Συμμετοχής στην ΠΑ:

  • Δήλωση του μαθήματος της ΠΑ.

  • Εγγραφή στο σύστημα ΑΤΛΑΣ.

  • Αναζήτηση θέσεων από τους υποψήφιους ασκούμενους και συνεργασία με το Γραφείο ΠΑ του Πανεπιστημίου για την ενημέρωση για διαθέσιμες θέσεις ή για τη συμβουλή επί θέσεων που βρίσκουν οι ίδιοι.

(2) Εκπόνηση ΠΑ:

  • Υπογραφή Σύμβασης μεταξύ Φοιτητή-Φορέα-ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου.

  • Επιλογή Επιβλέποντα βάση αντικειμένου Πρακτικής.

  • Απόκτηση αριθμού ασφαλισμένου & τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή αμοιβής, συμπλήρωση ΥΔ στοιχείων.

  • Συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση του προγράμματος.

  • Υπογραφή βεβαίωσης από το φορέα για το διάστημα απασχόλησης.

(3) Εξέταση & Ολοκλήρωση Διαδικασιών:

  • Συνεργασία με τον επιβλέποντα, διόρθωση υποχρεωτικής εργασίας .

  • Προφορική ανοικτή παρουσίαση της ΠΑ και βαθμολόγηση.

  • Καταβολή αμοιβής ΠΑ.


(4) Διδακτικές και Μαθησιακές Μέθοδοι - Αξιολόγηση


Τρόπος Παράδοσης:

Πρόσωπο με πρόσωπο (με φυσική παρουσία)

Χρήση Τεχνολογιών, Πληροφορίας & Επικοινωνιών:

Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία και στην Επικοινωνία με τους φοιτητές

Οργάνωση Διδασκαλίας:
ΔραστηριότηταΦόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Αλληλεπίδραση με επιβλέποντα/Καθοδήγηση5
Άλλες δραστηριότητες320
Συγγραφή εργασίας15
Σύνολο Μαθήματος340
Αξιολόγηση Φοιτητών:

Η αξιολόγηση του φοιτητή πραγματοποιείται από τον επόπτη καθηγητή με βάση τις υποβληθέντες από τον φοιτητή και τον φορέα:

  1. Έκθεση Πεπραγμένων – Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης
  2. Αξιολόγηση από τον Φορέα
  3. Εργασία και παρουσίαση της ΠΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα συνολικά ECTS που αντιστοιχούν στο φόρτο εργασίας της Πρακτικής Άσκησης αποτυπώνονται στο Παράρτημα Διπλώματος. Ωστόσο, για τη λήψη Πτυχίου και για τον υπολογισμό της βαθμολογίας προσμετρώνται μόνο 5 ECTS.




(5) Συνιστώμενη Βιβλιογραφία


Ο κανονισμός εκπόνησης Πρακτικής Άσκησης που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Τμήματος.