English | Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Eίσοδος

Παράκτια Ωκεανογραφία και Κλιματική Αλλαγή








(1) Γενικά



Σχολή:Περιβάλλοντος
Τμήμα:Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών
Επίπεδο Σπουδών:Μεταπτυχιακό
Κωδικός Μαθήματος:Εξάμηνο σπουδών:Β
Τίτλος Μαθήματος:Παράκτια Ωκεανογραφία και Κλιματική Αλλαγή
Αυτοτελείς Διδακτικές ΔραστηριότητεςΕβδομαδιαίες Ώρες ΔιδασκαλίαςΠιστωτικές Μονάδες
Οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται ενιαία για το σύνολο του μαθήματος3
Σύνολο μονάδων6
Τύπος Μαθήματος:
Ειδικού υποβάθρου
Προαπαιτούμενα Μαθήματα:
Επισήμως δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα. Παρόλα αυτά, ο φοιτητής θα πρέπει να έχει βασικές γνώσεις Φυσικής (Κλασσική Μηχανική, Κυματική, Ακτινοβολίες), Μαθηματικών και Χημείας.
Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων:
Ελληνική
Το Μάθημα προσφέρεται σε Φοιτητές Erasmus:
Ναι. Στην περίπτωσή τους, η γλώσσα διδασκαλίας και εξέτασης είναι η Αγγλική, και το μάθημα προσαρμόζεται ανάλογα με το υπόβαθρο του/της φοιτητή/τριας.
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος (Url):https://www.mar.aegean.gr/?lang=gr&lesson=6&pg=3.2.1

(2) Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μαθησιακά Αποτελέσματα


Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι η εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών με τις φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην παράκτια ζώνη και διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσονται και διαμορφώνονται όλες οι φυσικές και ανθρώπινες δραστηριότητες. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι φοιτητές διδάσκονται βασικές αρχές Ωκεανογραφίας ανοιχτών θαλασσών, καθώς επίσης και διαμόρφωσης του Κλίματος και αλληλεπιδράσεων θάλασσας και ατμόσφαιρας, ώστε να είναι σε θέση στο δεύτερο μέρος του μαθήματος να κατανοήσουν τις φυσικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο παράκτιο οικοσύστημα και την αναμενόμενη μεταβλητότητά τους στα πλαίσια της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο φοιτητής αναμένεται με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος να είναι σε θέση να αναγνωρίζει την φυσική ερμηνεία και μαθηματική διατύπωση των διάφορων αρχών της μηχανικής γεωφυσικών ρευστών, να αναγνωρίζει τους όρους των εξισώσεων και τις διεργασίες που αναπαριστούν, να κρίνει ανάλογα με τις χωροχρονικές κλίμακες του υπό εξέταση φαινομένου ποιες διεργασίες είναι κυρίαρχες στη διαμόρφωση του παράκτιου περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο φοιτητής αποκτά δεξιότητες αναγνώρισης και χρήσης μεθόδων μέτρησης και επεξεργασίας φυσικών παραμέτρων στο θαλάσσιο περιβάλλον και παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Έτσι, ο επιτυχών φοιτήσας στο μάθημα αναμένεται να έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να συνδυάζει τις αποκτηθείσες γνώσεις προς την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων της παράκτιας ζώνης, να διακρίνει και να προτείνει αξιόπιστες λύσεις, να παρουσιάζει και εκθέτει τα αποτελέσματα των αναλύσεών του. Τέλος, πιστεύουμε ότι η ευρυγώνιος προσέγγιση του μαθήματος δίνει τη δυνατότητα στο φοιτητή να συνεχίσει με επιτυχία τις σπουδές του σε ανώτατο επίπεδο, παρέχοντας την αναγκαία κάλυψη του συνόλου των φαινομένων που είναι δυνατόν να καταγραφούν στο παράκτιο περιβάλλον.

Γενικές Ικανότητες


  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

(3) Περιεχόμενο Μαθήματος


  • Στοιχεία Περιγραφικής Ωκεανογραφίας

Διπολική φύση του μορίου του νερού, Ηλεκτρολυτικός χαρακτήρας, Αρχή του Marcet, Αλατότητα και μέτρησή της, κατανομές θερμοκρασίας και αλατότητας στον Παγκόσμιο Ωκεανό, διαγράμματα T/S, επιπτώσεις συμπιεστότητας, δυναμική θερμοκρασία και πυκνότητα.

  • Στοιχεία Δυναμικής Ωκεανογραφίας

Υδροστατική, νόμοι διατήρησης στη Μηχανική Ρευστών, επιπτώσεις περιστροφής παρατηρητή – δύναμη Coriolis, μέθοδος διαχωρισμού κλιμάκων, βασικές ωκεάνειες ροές (αδρανειακά κύματα, ρεύματα Ekman, γεωστροφικά ρεύματα, βαροκλινικότητα και βαροτροπικότητα), αλληλεπιδράσεις ατμόσφαιρας - θάλασσας.

  • Ωκεανός, κλίμα και κλιματική αλλαγή

Περιγραφή μηχανισμών διαμόρφωσης και διατήρησης του κλίματος στον Πλανήτη. Ο ρόλος του Ωκεανού, ανταλλαγές θερμότητας και μάζας αέρα μεταξύ αέρα και θάλασσας. Φυσική και Ανθρωπογενής μεταβλητότητα. Επίδραση στη στάθμη θάλασσας.

  • Στοιχεία Παράκτιας Υδροδυναμικής

Ακτίνα Rossby και καθορισμός παρακτίου περιβάλλοντος, επιπτώσεις περιστροφής σε μεγάλες λεκάνες, κύματα Kelvin, αστρονομικές παλίρροιες, απόκριση μικρών και μεγάλων λεκανών στον άνεμο, παράκτια ανάβλυση, ημίκλειστες λεκάνες, εξισώσεις ρηχού νερού, ιδιοταλαντώσεις λεκανών, μετεωρολογικές παλίρροιες.

 


(4) Διδακτικές και Μαθησιακές Μέθοδοι - Αξιολόγηση


Τρόπος Παράδοσης:
Το πρώτο μέρος του μαθήματος, στα πλαίσια του οποίου γίνεται η εισαγωγή σε θέματα Περιγραφικής Φυσικής Ωκεανογραφίας και εργαστηριακό μέρος εκπαίδευσης σε εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και παρουσίασης αποτελεσμάτων, γίνεται δια ζώσης το πρώτο 15ήμερο του εξαμήνου. Τα υπόλοιπα μαθήματα γίνονται εξ’ αποστάσεως, με παρουσία όμως των φοιτητών σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης eclass/BigBlueButton. Όλο το απαραίτητο αλλά και συμπληρωματικό υλικό, καθώς και η γραπτή επικοινωνία και πληροφόρηση μεταξύ φοιτητών / διδάσκοντα, διεξάγεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class.

Χρήση Τεχνολογιών, Πληροφορίας & Επικοινωνιών:
Η πλατφόρμα e-class χρησιμοποιείται εκτενέστατα, και για τη διανομή του εκπαιδευτικού υλικού στους φοιτητές, αλλά και για την αξιολόγηση της προόδου τους και βαθμολόγηση της επίδοσής τους.

Οργάνωση Διδασκαλίας:
ΔραστηριότηταΦόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις30
Εργαστηριακές ασκήσεις9
Μελέτη και ανάλυση βιβλιογραφίας107
Αξιολόγηση φοιτητών4
Σύνολο Μαθήματος150
Αξιολόγηση Φοιτητών:
Η γλώσσα αξιολόγησης των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών είναι η ελληνική, ενώ των ξένων η Αγγλική.

Η μέθοδος της αξιολόγησης παλαιότερα ήταν αποκλειστικά η τελική γραπτή εξέταση. Από το 2015-2016 η διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών είναι η ακόλουθη:

Χρησιμοποιείται ευρέως η διαδικτυακή πλατφόρμα e-class. Προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των φοιτητών συνεχώς καθ’ όλο το εξάμηνο, δύο έως τρεις πρόοδοι δίνονται μέσω του e-class, αναλογούσες στο 50% της βαθμολογίας.

Το υπόλοιπο 50% του βαθμού αντιστοιχεί στην επίδοση του φοιτητή στην τελική γραπτή εξέταση. Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των αντιγραφών, και καλύτερης εκτίμησης της κατανόησης του αντικειμένου από τους φοιτητές, χρησιμοποιούμε την προσέγγιση των δοκιμασιών πολλαπλών επιλογών, συνδυασμένων με τυχαία επιλογή ερωτήσεων από μεγάλη δεξαμενή. Τα κριτήρια αξιολόγησης των φοιτητών περιγράφονται στο εισαγωγικό κείμενο της κάθε εξέτασης, καθώς και στην αρχική περιγραφή του μαθήματος στην αίθουσα.




(5) Συνιστώμενη Βιβλιογραφία


- Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

  • Ζερβάκης, Β., 2017. «Υδροδυναμική Παρακτίων Περιοχών», μέρος Α και μέρος Β, Σημειώσεις, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Κρεστενίτης, Γ. Ν., Κομπιάδου, Κ. Δ., Μακρής, Χ. Β., Ανδρουλιδάκης, Γ. Σ., Καραμπάς, Θ. Β., 2016. Παράκτια Μηχανική - Θαλάσσια Περιβαλλοντική Υδραυλική. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράματα και Βοηθήματα, www.kallipos.gr, ISBN: 978-960-603-253-0.
  • Stewart, R. H., 2007. Introduction to Physical Oceanography. Texas A & M University, book freely available at: http://oceanworld.tamu.edu/resources/ocng_textbook/PDF_files/book.pdf
  • Open University, 2000. Waves, Tides and Shallow Water Processes. Butterworth-Heinemann; 1st edition.
  • Open University, 1999. Ocean Circulation. Butterworth-Heinemann; 1st edition.
  • Pugh D.T. 1987. Tides, Surges, and Mean Sea-Level. Chichester: John Wiley & Sons.

- Συναφή επιστημονικά περιοδικά:

  • Continental Shelf Research
  • Coastal, Estuarine and Shelf Science
  • Journal of Geophysical Research
  • Journal of Marine Systems