Κανονισμοί ασφαλείας
Το Ε/Σ Αμφιτρίτη έχει πιστοποιητικά επιβατηγού σκάφους μικρής ακτοπλοΐας και επιθεωρείται ετησίως από την Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας του Λιμενικού Σώματος. Την ευθύνη της λειτουργίας και διακυβέρνησης του σκάφους έχει Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και μέλος Ε.Τ.Ε.Π του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Είναι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία σωστικά και πυροσβεστικά μέσα και εναρμονίζεται πλήρως με το παγκόσμιο ναυτιλιακό σύστημα κινδύνου και ασφάλειας G.M.D.S.S., με τη χρήση της ψηφιακής επιλογικής κλήσης DSC.
Ωστόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αντικαθιστούν την ανάγκη κατοχής βασικών γνώσεων σχετικά με τους κανονισμούς και διαδικασίες ασφάλειας εκ μέρους των επιβατών. Εάν σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικό πλόα, παρακαλούμε διαβάστε τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια που ακολουθούν.
Ο κυβερνήτης του πλοίου
Ο κυβερνήτης διαχειρίζεται την οργάνωση και το χειρισμό του σκάφους. Σύμφωνα με τον κώδικα του Δημόσιου Ναυτικού Δικαίου, ο κυβερνήτης έχει την πλήρη και τελική νομική ευθύνη σχετικά με τις διαδικασίες λειτουργίας του πλοίου, καθώς και με την ασφάλεια στη θάλασσα.
Η φιλοσοφία της ασφάλειας στη θάλασσα
Στη θάλασσα, όπως και στην ξηρά, τα περισσότερα ατυχήματα μπορούν να προληφθούν. Εντούτοις, το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και οι συνθήκες εργασίας πάνω στα οποιουδήποτε τύπου πλοία εγκυμονούν κινδύνους που δεν συναντιόνται στη ξηρά. Η ευθύνη για την αντιμετώπιση των κινδύνων ανήκει σε όλους, από τον Κυβερνήτη έως και τον πλέον ανειδίκευτο επιβαίνοντα. Η γνώση των διαδικασιών ασφάλειας από όλους τους επιβαίνοντες αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόληψης ατυχημάτων.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του πλου θα πρέπει να ενθαρρύνει τους συνεργάτες του για την απαραίτητη ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας. Η επιμέλεια και η προσοχή που απαιτείται δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κατώτερη από την επιμέλεια που δείχνουμε στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια των πειραμάτων.
Το γνωστό κλισέ "δεν είναι η δουλειά μου" δεν ισχύει στη θάλασσα. Στη ξηρά μετά το τέλος της εργασίας μας πηγαίνουμε στο σπίτι και ξεχνάμε τα θέματα ασφαλείας που αφορούν τον εργασιακό μας χώρο. Όταν όμως εργαζόμαστε στη θάλασσα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και πάντοτε σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάσουν την ασφάλεια του πλου.
Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που συνεισφέρουν στα ατυχήματα, και σπανίως ένα ατύχημα οφείλεται μόνο σε έναν από αυτούς. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια στα ερευνητικά πλοία είναι:
- Το θαλάσσιο περιβάλλον
- Ο λανθασμένος χειρισμός των οργάνων και υλικών
- Η ελλιπής εκπαίδευση/εμπειρία
- Η προβληματική επικοινωνία μεταξύ των επιβαινόντων
Καλές πρακτικές και συνήθειες ασφάλειας
Συμπεριφορά
Η γνώση, η οργάνωση, και η συνεργασία είναι τα απαραίτητα στοιχεία για την ασφαλή και αποδοτική διεξαγωγή του πλου. Πάνω στο σκάφος, ρυθμίστε τη συμπεριφορά σας καταλλήλως για συνθήκες εργασίας & διαμονής σε περιορισμένους χώρους με διαφορετικές προσωπικότητες.
Ο κατάλληλος για την εποχή ρουχισμός μας προστατεύει από τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα. Στους χειμερινούς πλόες τα μάλλινα ρούχα παρέχουν ζεστασιά και προστασία έναντι της υγρασίας, καθώς οι μονωτικές τους ιδιότητες μας προφυλάσσουν όταν βραχούμε. Στους θερινούς πλόες είναι απαραίτητα τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο, και γενικά ο ρουχισμός που θα μας προστατέψει από την ηλιακή ακτινοβολία. Μεγάλη προσοχή στα υποδήματα τα οποία θα πρέπει να φέρουν αντιολισθητική σόλα. Οι παντόφλες και τα πέδιλα δεν επιτρέπονται στους πλόες. Η κατάλληλη ένδυση έχει σημασία στην ασφάλεια κατά τη πλεύση. Να φοράτε παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες, κυρίως όταν βρίσκεστε στο κατάστρωμα. Τα σανδάλια οποιουδήποτε τύπου δεν είναι ασφαλή και για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η χρήση τους κατά την εργασία σε βρεγμένο κατάστρωμα.
Έχετε υπόψη σας ότι σχοινιά και καλώδια μπορούν να κοπούν όταν βρίσκονται υπό τάση. Κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κατάστρωμα θα πρέπει να είμαστε μακριά από τα σχοινιά και τα συρματόσχοινα, κυρίως όταν αυτά είναι τεντωμένα. ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ. Ποτέ μην στέκεστε μέσα σε τυλιγμένα σχοινιά ή καλώδια (κουλούρες).
Όταν εργαζόμαστε σε τρικυμισμένη θάλασσα θα πρέπει να έχουμε ασφαλίσει τον εξοπλισμό μας, να φοράμε σωσίβια όταν είμαστε στο κατάστρωμα, και να κρατιόμαστε πάντοτε από σταθερό αντικείμενο για την αποφυγή πτώσης.
Πακέτα πρώτων βοηθειών
Πακέτα πρώτων βοηθειών βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σκάφους, και είναι εξοπλισμένα με βασικές ιατρικές προμήθειες που περιλαμβάνουν γάζες, κολλύρια, αλοιφές, κλπ. Ασχέτως του πόσο μικρό είναι ένα σκάφος, να γνωρίζετε πάντοτε την τοποθεσία των πακέτων πρώτων βοηθειών.
Διατροφή & ανάπαυση
Η ανάπαυση και η κατάλληλη διατροφή πριν από τον πλου είναι στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στο ιδιαιτέρως απαιτητικό θαλάσσιο περιβάλλον. Εάν αισθανθείτε κόπωση ή άλλου τύπου δυσφορία, ενημερώστε αμέσως τον Κυβερνήτη. Ξεκουράζεστε πάντοτε επαρκώς πριν από τον πλου.
Ναυτία
Αν έχετε τάσεις ναυτίας, μπορείτε τουλάχιστον μία ώρα πριν τον απόπλου να πάρετε ένα χάπι κατά της ναυτίας, να καταναλώσετε ξηρά τροφή και να αποφύγετε τη κατανάλωση υγρών.
Κάπνισμα
Για λόγους υγείας και ασφάλειας, το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά στο Ε/Σ Αμφιτρίτη.
Πρωτεύων και Δευτερεύων σωστικός εξοπλισμός του Ε/Σ Αμφιτρίτη
Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι τα περισσότερα πλοία βυθίζονται σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών, χρόνος ελάχιστος για τη διαμόρφωση σχεδίου διάσωσης και την εκμάθηση του χειρισμού των σωστικών μέσων του πλοίου. Αν στα ανωτέρω αναλογιστούμε ότι στις δύσκολες συνθήκες το μυαλό μας λειτουργεί υπό το κράτος του φόβου και της πίεσης, τότε ο χρόνος ελαχιστοποιείται ακόμη περισσότερο.
Η σωφροσύνη και η ναυτοσύνη είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που πρέπει να μας συνοδεύουν σε κάθε πλόα. Αυτές επιβάλλουν ώστε οι διαδικασίες διάσωσης και η εκμάθηση των σωστικών μέσων να σχεδιάζονται και να δοκιμάζονται εν όρμω, πριν την έναρξη του πλόα.
Πνευστή σχεδία 12 ατόμων
Είναι ο βασικός σωστικός εξοπλισμός στα περισσότερα ερευνητικά σκάφη. Πρόκειται για ειδική ελαστική κατασκευή η οποία φουσκώνει με αέριο (CO2) που παρέχεται από ειδικό σύστημα φιαλών, και έτσι επιπλέουν στη θάλασσα. Οι πνευστές σχεδίες πέρα των άλλων απαραίτητων εφοδίων διάσωσης είναι εφοδιασμένες με ποσότητα φαγητού και ποσίμου ύδατος για 2 ημέρες.
Πλευστικές συσκευές 12 ατόμων
Είναι συσκευές κατασκευασμένες από ειδικά αδιάβροχα υλικά που χρησιμοποιούνται για την διάσωση σε συνδυασμό με τις σωσίβιες σχεδίες.
24 σωσίβιες ζώνες
Είναι κατασκευασμένες από αδιάβροχο υλικό. Οι προδιαγραφές τους προβλέπουν να φορεθούν άνετα σε ένα λεπτό της ώρας. Η διάταξη του πλευστικού υλικού είναι τέτοια ώστε να μπορούν να κρατήσουν το πρόσωπο του ναυαγού έξω από το νερό ακόμη και όταν έχει χαμένες τις αισθήσεις του.
2 κυκλικά σωσίβια
Είναι κατασκευασμένα από πλευστική ύλη με αυτοδύναμη άνωση και εφοδιασμένα με σχοινί και λαμπτήρα για τον εντοπισμό του ναυαγού τη νύχτα.