Το Τμήμα μας στην επικαιρότητα
Στην εκπομπή Διαβουλεύσεις στο ΒουλήTV καθηγητές του Τμήματος μιλούν για το θαλάσσιο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
Παρακολουθήστε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες στην εκπομπή της ΕΡΤ-3: Άξονες Ανάπτυξης

Εξωστρέφεια και κοινωνικές δράσεις
Η δραστηριότητα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών δεν περιορίζεται στην έρευνα και τη διδασκαλία, αλλά επεκτείνεται σε τομείς κοινωνικής και οικονομικής παρέμβασης, όπως:
-
Παρέμβαση σε ευαίσθητα θέματα του Θαλασσίου και Παρακτίου Περιβάλλοντος που απασχολούν ιδιαίτερα την τοπική και ευρύτερη ελληνική κοινωνία, όπως
-
Σχετικά με το ακραίο φαινόμενο Ευτροφισμού - “πλαγκτονικής βλέννας” στη Θάλασσα Μαρμαρά, που παρατηρείται την άνοιξη/καλοκαίρι 2021, τις πιθανότητες εμφάνισης στο Βόρειο Αιγαίο καθώς και για τις επιπτώσεις στα Θαλάσσια Οικοσυστήματα και τους Βιολογικούς τους Πόρους, το Τμήμα εξέδωσε Δελτίο Τύπου. Επίσης μέλη του Τμήματος ενημέρωσαν το ευρύ κοινό μέσω συνεντεύξεων στον έντυπο (Έθνος, Πρώτο Θέμα), οπτικοακουστικό (ΕΡΤ1, ΕΡΤ3 και ΕΡΤ3, openTV και openTV) και ηλεκτρονικό τύπο (ERTnews, newsbeast, Reader.gr).
-
Ευτροφισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά - Τοποθέτηση καθηγητών του Τμήματος στη δημόσια τηλεόραση
-
Πρωτοβουλία συντονισμού δράσεων ως απόκριση στους μαζικούς θανάτους πίννας το 2018-2019.
-
Πρωτοπόρο πείραμα στη Λέσβο για τον καθαρισμό των παράκτιων περιοχών.
-
Η εκπομπή Διαβουλεύσεις στο ΒουλήTV παρουσιάζει το 5ο HydroΜediΤ στην Μυτιλήνη. Καθηγητές και ερευνητές του Τμήματος και άλλων φορέων μιλούν για το θαλάσσιο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
-
-
Δράσεις ενημέρωσης και ανταλλαγών προβληματισμού με την Κοινωνία, όπως :
-
Η ημερίδα για τον κόλπο της Καλλονής, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής (25 Απριλίου 2018).
-
Η υποστήριξη της παρουσίασης του βιβλίου του Armand-Marie Leroi "Η Λιμνοθάλασσα - πως ο Αριστοτέλης επινόησε την Επιστήμη" στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής (6 Οκτωβρίου 2018).
-
Οι συχνές επισκέψεις σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις μας,
-
Η ετήσια επίδειξη ερευνητικών οργάνων και μεθόδων σε μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης.
-
Οι ενημερώσεις από μέλη του Τμήματος σχετικά με τους μαζικούς θανάτους πίνας μέσω συνεντεύξεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
-
Επιπλέον, το Τμήμα επιδιώκει συνεργασίες με στρατηγικά επιλεγμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, όπως επίσης και συναφείς επαγγελματικές ομάδες:
-
Ήδη έχει υπογραφεί Συμφωνία Συνεργασίας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στα πλαίσια του ερευνητικού έργου AEGIS.
-
Ειδική Συμφωνία Συνεργασίας για τη συνεπίβλεψη Υποψηφίων Διδακτόρων στα πλαίσια του Διεθνούς Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών "Περιβαλλοντικά φαινόμενα και κίνδυνοι (FERIA)" ολοκληρώνεται με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο "Παρθενόπη" της Νάπολι.
-
Τέλος, Συμφωνητικό Συνεργασίας ολοκληρώνεται με το Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Λέσβου "Ο Άγιος Νικόλαος" για συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Μακροπρόθεσμα, το Τμήμα προσανατολίζει σημαντικότατο μέρος των ερευνητικών αλλά και εκπαιδευτικών του προσπαθειών προς τη συνεισφορά σε μια ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη του κόλπου της Καλλονής, ευελπιστώντας να τον καταστήσει Πρότυπο Διαχείρισης Παράκτιας Περιοχής στην Ελλάδα, και επίσης να αποτελεί μια διαφήμιση του Τμήματος σε ό,τι αφορά την παράκτια έρευνα και εκπαίδευση.