Μικροβιολογικός Ποιοτικός Έλεγχος Αλιευμάτων & Τροφίμων
(1) Γενικά
Σχολή: | Περιβάλλοντος | ||
Τμήμα: | Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών | ||
Επίπεδο Σπουδών: | Προπτυχιακό | ||
Κωδικός Μαθήματος: | 191ΘΔ41Ε | Εξάμηνο σπουδών: | Ε |
Τίτλος Μαθήματος: | Μικροβιολογικός Ποιοτικός Έλεγχος Αλιευμάτων & Τροφίμων | ||
Αυτοτελείς Διδακτικές Δραστηριότητες | Εβδομαδιαίες Ώρες Διδασκαλίας | Πιστωτικές Μονάδες | |
Διαλέξεις/Φροντιστήρια | 4 | ||
Σύνολο μονάδων | 5 | ||
Τύπος Μαθήματος: | Ανάπτυξη δεξιοτήτων | ||
Προαπαιτούμενα Μαθήματα: | Θαλάσσια Μικροβιολογία | ||
Γλώσσα Διδασκαλίας και Εξετάσεων: | Ελληνική (αγγλική για φοιτητές Erasmus) | ||
Το Μάθημα προσφέρεται σε Φοιτητές Erasmus: | Ναι | ||
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος (Url): | https://www.mar.aegean.gr/?lang=gr&lesson=1063&pg=3.1.1 |
(2) Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές και εισάγει τους φοιτητές στις έννοιες της μικροβιολογίας τροφίμων. Καλύπτει τα βασικά προβλήματα που δημιουργεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών σε τρόφιμα και τις συνέπειες σε επίπεδο οικονομίας και δημόσιας υγείας.
Επιδιωκόμενο μαθησιακό αποτέλεσμα είναι η κατανόηση των βασικών προβλημάτων που δημιουργεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών σε τρόφιμα και τις συνέπειες σε επίπεδο οικονομίας και δημόσιας υγείας. Κατανόηση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων για την αποφυγή προβλημάτων από ανάπτυξη αλλοιωγόνων ή παθογόνων μικροοργανισμών.
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής είναι ικανός να εφαρμόσει σε βιομηχανία τροφίμων Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας. Να εργασθεί ως στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα (μονάδες μεταποίησης/επεξεργασίας τροφίμων) σε θέσεις ευθύνης, στον Ποιοτικό Έλεγχο και στη Γραμμή Παραγωγής.
Γενικές Ικανότητες
Λήψη αποφάσεων
Αυτόνομη εργασία
Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
(3) Περιεχόμενο Μαθήματος
Δομή και μεταβολισμός μικροβιακού κυττάρου
Παθογόνα που μολύνουν τον άνθρωπο μέσω νερού και τροφίμων. Τρόπος μόλυνσης τροφίμων
Φυσικές και χημικές συνθήκες ανάπτυξης μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Συντήρηση τροφίμων
Βακτήρια και μύκητες που ενδιαφέρουν τη βιομηχανία τροφίμων. Τροφικές δηλητηριάσεις
Ρόλος των μικροοργανισμών στην αλλοίωση ιχθυηρών. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά - οργανοληπτικές μέθοδοι εκτίμησης ποιότητας ιχθυηρών.
Συστήματα διασφάλισης ποιότητας και διαχείριση κινδύνου στις βιομηχανίες τροφίμων (HACCP, ISO22000). Ορθή Βιομηχανική Πρακτική και Υγιεινή στις βιομηχανίες τροφίμων. Εφαρμογή HACCP σε βιομηχανία αλιευμάτων.
(4) Διδακτικές και Μαθησιακές Μέθοδοι - Αξιολόγηση
Τρόπος Παράδοσης: | Στο αμφιθέατρο | ||||||||||||||||||
Χρήση Τεχνολογιών, Πληροφορίας & Επικοινωνιών: | Χρήση ΤΠΕ στη Διδασκαλία (παρουσιάσεις σε power point). | ||||||||||||||||||
Οργάνωση Διδασκαλίας: |
| ||||||||||||||||||
Αξιολόγηση Φοιτητών: | Γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου. |
(5) Συνιστώμενη Βιβλιογραφία
- Μικροβιολογία Τροφίμων, Γ. Μπαλατσούρας, Εκδ. Έμβρυο, Αθήνα 2006
- Ασφάλεια Τροφίμων, Ι. Αρβανιτογιάννης, Εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2001
- Τρόφιμα: χημεία και μικροβιολογία, H. Gruner & R. Metz, Εκδ. Ίων, Αθήνα 2002
- Ποιοτικός Έλεγχος και Τεχνολογία Αλιευμάτων, Κ. Βαρελτζής, Εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη 1999
- Το νέο Πρότυπο Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000, Ι. Αρβανιτογιάννης & Ν. Τζούρος, Εκδ. Σταμούλης, Αθήνα 2006
- Hobbs' Food poisoning and food hygiene McLauchlin J & C Little, 7th edition, ed CRC Press, N.York 2007
- Egli,T. et al Pathogenic microbes in water and food. FEMS Microbiology Reviews, 26,111-112, 2002
- Rozen,Y.et al Survival of enteric bacteria in seawater. FEMS Microbiology Reviews, 25, 513-529, 2001Related Related Academic Journals:
- Food Microbiology https://www.journals.elsevier.com/food-microbiology
- International Journal of Food Microbiology https://www.journals.elsevier.com/international-journal-of-food-microbiology
- Journal of Food Safety http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1745-4565