tips
Προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη πτυχιακή σας εργασία έγκαιρα, γιατί συνήθως απορροφά περισσότερο χρόνο από ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Συχνά οι φοιτητές εστιάζουν στο πειραματικό ή/και το δειγματοληπτικό κομμάτι και το ταυτίζουν με το σύνολο της πτυχιακής τους εργασίας. Μην υποτιμάτε την ανάλυση των δεδομένων και το γράψιμο, είναι και τα δύο εξίσου σημαντικές και χρονοβόρες διαδικασίες.
Κανονισμός εκπόνησης πτυχιακής εργασίας (*.pdf)
Πτυχιακή εργασία
Οι σπουδές στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών ολοκληρώνονται με την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας, που είναι μια εκτεταμένη μελέτη σε ορισμένη επιστημονική περιοχή. Υπό την επίβλεψη ενός/μιας Διδάσκοντος/ουσας ο/η φοιτητής/τρια καλείται να εφαρμόσει τις θεωρητικές του/της γνώσεις στη μελέτη συγκεκριμένου προβλήματος, να αποκτήσει ερευνητική και εργαστηριακή εμπειρία και δεξιότητες, να αναπτύξει ικανότητα σύνθεσης γνώσεων, και να συγγράψει μια επιστημονική πραγματεία.
Συχνές ερωτήσεις | Σύντομες οδηγίες
Η Πτυχιακή Εργασία είναι μία εκτεταμένη μελέτη σε συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή που αφορά βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα. Οι φοιτητές/τριες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το αντικείμενο στο οποίο επιθυμούν να εκπονήσουν την εργασία τους, σε συνεργασία με ένα ή περισσότερα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος. Η διάρκεια για την εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας είναι τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Συνιστάται οι φοιτητές/τριες να συνεργάζονται με το Σύμβουλο Σπουδών πριν το τέλος του δευτέρου έτους των σπουδών τους σχετικά με την επιλογή του επιστημονικού πεδίου στο οποίο θα εκπονήσουν την Πτυχιακή τους εργασία. Έτσι τους δίνεται ο χρόνος να μελετήσουν αναλυτικά και να εμβαθύνουν στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν. Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους συνιστάται οι φοιτητές/τριες να επιλέγουν τον/την επιβλέποντα/ουσα της εργασίας τους και το θέμα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα οι απαιτήσεις εκπόνησης της Πτυχιακής να εντάσσονται ομαλά στα Εργαστήρια του Τμήματος.
Μετά από την κατάθεση της Πτυχιακής Εργασίας ακολουθεί δημόσια προφορική παρουσίαση και εξέταση ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, η οποία γίνεται σε ειδική ημερίδα για κάθε εξεταστική περίοδο. Οι παρουσιάσεις είναι ανοιχτές σε άλλα μέλη του διδακτικού προσωπικού και σε φοιτητές/τριες, ενώ η αξιολόγηση των εξεταζόμενων γίνεται από την Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή, στο τέλος της παρουσίασης.
Δήλωση εκπόνησης & Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας
Η εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας με θέμα αποδεκτό από τον/την επιβλέποντα/ουσα διδάσκοντα/ουσα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των σπουδών στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών. Η Πτυχιακή Εργασία υλοποιείται στα τελευταία εξάμηνα σπουδών και βαθμολογείται από Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή. Οι φοιτητές/τριες μπορούν να δηλώσουν την Πτυχιακή Εργασία από το 7ο εξάμηνο σπουδών τους και μετά, συγχρόνως με τη δήλωση των μαθημάτων εξαμήνου. Στην περίπτωση παράτασης του χρόνου εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας απαιτείται εκ νέου δήλωση του μαθήματος.
Προκειμένου να παρουσιάσουν την Πτυχιακή τους Εργασία οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το σύνολο των μαθημάτων (εκ των οποίων οπωσδήποτε 29 Υποχρεωτικά) που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου,.
Ειδικότερα,
Α) Οι φοιτητές/τριες που εισήχθησαν στο Τμήμα από το ακαδ. έτος 2010-11 και μετά, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το σύνολο των μαθημάτων (εκ των οποίων οπωσδήποτε 29 Υποχρεωτικά) που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου, δηλαδή να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 220 ECTS, προκειμένου να παρουσιάσουν την Πτυχιακή τους Εργασία.
Β) Οι φοιτητές/τριες που εισήχθησαν στο Τμήμα έως και το ακαδ. έτος 2009-10 πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον 44 μαθήματα εκ των οποίων οπωσδήποτε 29 Υποχρεωτικά, προκειμένου να παρουσιάσουν την Πτυχιακή τους Εργασία.
Συχνές ερωτήσεις:
- Τι είναι η Πτυχιακή Εργασία και πόσο διαρκεί;
- Τι περιέχεται στο τελικό γραπτό, και πώς δομείται αυτό;
- Ποια είναι η τυπική έκταση μιας Πτυχιακής Εργασίας;
- Πώς επιλέγω αντικείμενο ή/και επιβλέποντα Καθηγητή;
- Μπορώ να προτείνω ένα δικό μου θέμα ή εξαρτώμαι από τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες;
- Μπορώ να αλλάξω θέμα Πτυχιακής Εργασίας;
- Το θέμα που θα επιλέξω καθορίζει και την μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία;
- Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εργαστηριακό κομμάτι;
- Είναι καλύτερα να επιλέξω θέμα στο οποίο ήδη εργάζεται ένας υποψήφιος Διδάκτορας;
- Πώς ενημερώνω τον επιβλέποντα Καθηγητή για την πορεία της Εργασίας μου;
- Πέρα από τον Επιβλέποντα, υπάρχουν και οι Καθηγητές-μέλη της τριμελούς επιτροπής. Πώς τους ενημερώνω για την πορεία της Εργασίας μου;
- Μπορώ να καταθέσω την Πτυχιακή Εργασία χωρίς να έχω περάσει όλα τα μαθήματα;
- Θα πρέπει να παρουσιάσω προφορικά την Εργασία μου;
- Αξιολογούμαι βάσει του τελικού γραπτού ή της προφορικής παρουσίασης;
- Τι να προσέξω κατά την προφορική παρουσίαση;
- 'Οσον αφορά στο τελικό γραπτό της Πτυχιακής, ποια είναι τα συχνότερα λάθη που πρέπει να αποφύγω;
- Μελέτησα τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Αλλά πώς ξεκινάω το γράψιμο;
Γρήγορες απαντήσεις:
Τι είναι η Πτυχιακή Εργασία και πόσο διαρκεί;
Η Πτυχιακή Εργασία είναι μια εκτεταμένη μελέτη σε επιλεγμένη επιστημονική περιοχή, και τυπικά διαρκεί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Τι περιέχεται στο τελικό γραπτό, και πώς δομείται αυτό;
Αντιμετώπισε την Πτυχιακή Εργασία ως μέσο κατανόησης της Επιστημονικής Μεθόδου, και όχι ως ένα ακόμα μάθημα στο οποίο θα εξεταστείς. Στην Πτυχιακή καλείσαι να εντοπίσεις ένα ερευνητικό πρόβλημα, να διατυπώσεις κάποιες υποθέσεις που να το εξηγούν, να τις επιβεβαιώσεις ή να τις απορρίψεις βάσει μεθοδολογικής ανάλυσης, και να αξιολογήσεις τη συνολική αντιμετώπιση.
Συνεπώς, η υποβαλλόμενη διατριβή περιέχει: 1) μία σύντομη εισαγωγή στο πρόβλημα, 2) περιγραφή των μεθόδων, 3) αποτελέσματα, 4) ερμηνεία και αξιολόγηση των πορισμάτων της έρευνας, και 5) βιβλιογραφία. Επιπλέον πληροφορία μπορεί να επισυναφθεί σε παράρτημα. | διάβασε τις σύντομες οδηγίες..
Ποια είναι η τυπική έκταση μιας Πτυχιακής Εργασίας;
Ως συνολικό τελικό γραπτό, 50 με 60 σελίδες Α4 είναι παραπάνω από αρκετές για να αποτυπώσουν τα επιχειρήματα και την εργασία σου. Δεν βαθμολογείσαι για το βάρος της εργασίας σε χαρτί, αλλά για το περιεχόμενο, και οι Καθηγητές σου ξέρουν να αναγνωρίζουν ένα καλό γραπτό.
Πώς επιλέγω αντικείμενο ή/και επιβλέποντα Καθηγητή;
Διαμόρφωσε μία λίστα των (ευρύτερων) θεμάτων που σε ενδιαφέρουν, και επισκέψου τους Καθηγητές με παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο. Δεν χρειάζεται να έχεις μία τέλεια διατυπωμένη πρόταση μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, αλλά απέφυγε τις γενικότητες ώστε να μπορέσει ο Καθηγητής να σε βοηθήσει. Το "θέλω να δουλέψω με δελφίνια" ή "μου αρέσουν οι καταδύσεις" είναι προβληματικό, αλλά μπορεί να γίνει "είμαι καλός στη φυσική και στους υπολογιστές, και με ενδιαφέρει η υδροακουστική μελέτη των δελφινιών" ή "γνωρίζω καταδύσεις και έχω κλίση στην οικολογία/βιολογία, και θα ήθελα να μελετήσω τα κοράλλια". Από εκεί και μετά, ο Καθηγητής σου έχει την εμπειρία να σε προσανατολίσει κατάλληλα. Επίσης, περιοδικά, ανακοινώνονται και διαθέσιμα (προκαθορισμένα) θέματα από τους Καθηγητές.
Μπορώ να προτείνω ένα δικό μου θέμα ή εξαρτώμαι από τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες;
'Εχεις και τις δύο επιλογές. Εάν επιλέξεις την πρώτη, θα πρέπει να βοηθήσεις τον Καθηγητή σου να καταλάβει τα δυνατά σου σημεία, ώστε να οριοθετήσει τους στόχους της Εργασίας και να την προσαρμόσει στα χρονικά περιθώρια που αντιστοιχούν σε μία Πτυχιακή.
Μπορώ να αλλάξω θέμα Πτυχιακής Εργασίας;
Ναι, αλλά η τροποποίηση του θέματός ή/και του επιβλέποντα Καθηγητή είναι δυνατή μόνο μία φορά.
Το θέμα που θα επιλέξω καθορίζει και την μετέπειτα επαγγελματική/ερευνητική μου πορεία;
'Οχι. Σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών, η Πτυχιακή Εργασία είναι μία καλή πρώτη εξειδίκευση σε ένα ερευνητικό αντικείμενο, αλλά δεν καθορίζει μονοσήμαντα τις μελλοντικές σου επαγγελματικές προοπτικές, εάν εσύ δεν το επιθυμείς. Έχε βέβαια υπόψη σου, ότι ο βαθμός της Πτυχιακής Εργασίας (ανεξαρτήτως αντικειμένου) μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για επιλογή σε μεταπτυχιακές σπουδές, υποτροφίες κλπ.
Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει εργαστηριακό κομμάτι;
'Οχι, αλλά η εμπειρία που θα αποκομίσεις στο εργαστήριο είναι πάντοτε χρήσιμη.
Είναι καλύτερα να επιλέξω θέμα στο οποίο ήδη εργάζεται ένας υποψήφιος Διδάκτορας;
Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή, διότι θα λάβεις μέρος σε μία έρευνα που είναι υπό εξέλιξη, θα έχεις ευδιάκριτο ερευνητικό στόχο, και θα είναι διαθέσιμο αρκετό πρωτογενές υλικό ή/και δεδομένα. Ωστόσο μην το επιλέξεις εάν δεν έχεις σκοπό να ασχοληθείς σε βάθος με την Πτυχιακή σου, και κυρίως εάν δεν μπορείς να είσαι συνεπής σε ημερομηνίες και παραδοτέα.
Πώς ενημερώνω τον επιβλέποντα Καθηγητή για την πορεία της Εργασίας μου;
Πέρα από την καθημερινή σας αλληλεπίδραση στον Πανεπιστημιακό χώρο, μια-δυο σελίδες Α4 που περιγράφουν την πρόοδό σου ανά μήνα αρκούν.
Πέρα από τον Επιβλέποντα, υπάρχουν και οι Καθηγητές-μέλη της τριμελούς επιτροπής. Πώς τους ενημερώνω για την πορεία της Εργασίας μου;
Δες την απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση.
Μπορώ να καταθέσω την Πτυχιακή Εργασία χωρίς να έχω περάσει όλα τα μαθήματα;
'Οχι. Για να παρουσιάσουν την Πτυχιακή τους εργασία, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το σύνολο των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.
Θα πρέπει να παρουσιάσω προφορικά την Πτυχιακή μου;
Ναι. Η παρουσίαση είναι δημόσια και ανοιχτή σε άλλους φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού, καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση.
Αξιολογούμαι βάσει του τελικού γραπτού ή της προφορικής παρουσίασης;
Και των δύο. Οι Καθηγητές της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής σταθμίζουν τη συνολική σου προσέγγιση στα επιστημονικά ερωτήματα, την ποιότητα του γραπτού κειμένου, το εάν κατανοείς αυτά που γράφεις, αλλά και την ικανότητά σου να τα υποστηρίξεις και να σχολιάσεις τις δυνατότητες βελτίωσης.
Τι να προσέξω κατά την προφορική παρουσίαση;
Πολλά επιμέρους πράγματα, που όμως καταλήγουν σε ένα: επίδειξη του ότι, ένα βήμα πριν το Πτυχίο, έχεις πλέον την ικανότητα σύνθεσης των γνώσεων που έλαβες κατά τις σπουδές σου, και ότι έχεις το επιστημονικό υπόβαθρο να αξιολογήσεις την ίδια σου την εργασία. Το εάν έχεις τρακ καθώς το κάνεις, δεν θα σου δώσει αρνητική βαθμολογία!
'Οσον αφορά στο τελικό γραπτό, ποια είναι τα συχνότερα λάθη που πρέπει να αποφύγω;
Η λίστα που ακολουθεί σημειώνει μερικά από τα πιο συχνά ατοπήματα. Τα περισσότερα αποφεύγονται εξαρχής εάν, προτού αρχίσεις της συγγραφή της Πτυχιακής σου, μελετήσεις κάποια δημοσιευμένα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
- Γραφήματα χωρίς περιγραφή των αξόνων: Το πρώτο πράγμα που κοιτάει ένας εκπαιδευμένος επιστήμονας σε ένα γράφημα είναι οι άξονες. Γραφήματα στα οποία απουσιάζουν οι μεταβλητές που αναπαριστώνται σε κάθε άξονα ή οι μονάδες μέτρησης αυτών είναι ακατανόητα, και απλά πιάνουν χώρο. 'Ελεγξε κάθε γράφημα, απομόνωσέ το από το κυρίως κείμενο, και αν είναι κατανοητό μόνο σε εσένα διόρθωσέ το, γράφοντας ποια μεταβλητή βρίσκεται στον Χ και Υ άξονα, και ποιες είναι οι μονάδες μέτρησης. Το ίδιο ισχύει και κατά την προφορική παρουσίαση: όταν παρουσιάζεις ένα γράφημα, φρόντισε ώστε το πρώτο πράγμα που θα αναφέρεις είναι το τι δείχνει ο Χ, και τι δείχνει ο Υ άξονας. Οι Καθηγητές σου έχουν την εμπειρία να καταλάβουν όλα τα υπόλοιπα.
- Εκτεταμένη χρήση 1ου προσώπου: Προσπάθησε να αποφύγεις στο γραπτό σου την εκτεταμένη χρήση εκφράσεων όπως "Είδα ότι..", "Εφαρμόσαμε αυτήν τη μέθοδο..", "Διαπίστωσα..", "Είδα στο γράφημα ότι.." κλπ, διότι αφαιρούν από την αντικειμενικότητα του κειμένου, και δίνουν έναν προσωπικό τόνο που δυσκολεύει τον αναγνώστη. Χρησιμοποίησε την παθητική φωνή στο γραπτό, ή εκφράσεις όπως "Από το γράφημα φαίνεται ότι..", "Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν..", "Τα μεθοδολογικά βήματα συμπεριλαμβάνουν..", "Η ανάλυση έδειξε..", κλπ. Στην προφορική παρουσίαση ο προσωπικός τόνος δεν είναι πρόβλημα.
- Εκτεταμένη παράθεση/μετάφραση θεωρητικού υπόβαθρου: Σημαντικό κομμάτι κάθε Πτυχιακής είναι η σύντομη ανάλυση του θεωρητικού υπόβαθρου, ώστε να τεκμηριωθεί η Μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και να πιστοποιηθεί η κατανόηση αυτής. Μπροστά στο ερώτημα "μα τι απ' όλα να γράψω", συχνότατο λάθος είναι η μαζική μετάφραση χωρίων από κάποιο βιβλίο ή ερευνητική εργασία, και η τακτοποίησή τους κάτω από ένα υποκεφάλαιο με το όνομα "Μεθοδολογία X - τα άπαντα". Απέφυγε την υπερβολική λεπτομέρεια σε τετριμμένα ζητήματα, και προσπάθησε να απομονώσεις τα σημαντικά στοιχεία, διότι μεταξύ άλλων εξετάζεσαι και σε αυτήν την ικανότητα. Εάν για παράδειγμα ασχολείσαι με την ανάλυση χρονοσειρών, επικεντρώσου στο υπόβαθρο της κύριας μεθόδου ανάλυσης (wavelets, FFT, ARIMA, οτιδήποτε..), και όχι στη συγγραφή παραγράφων για το πώς υπολογίζεται η μέση τιμή και η τυπική απόκλιση.
- Προχειρογραμμένος κατάλογος βιβλιογραφίας: Μελέτησε τη λίστα βιβλιογραφικών αναφορών σε ένα οποιοδήποτε δημοσιευμένο άρθρο επιστημονικού περιοδικού (paper), και μορφοποίησε τη βιβλιογραφία σου αντίστοιχα. Θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στη μορφοποίηση μεταξύ περιοδικών, αλλά η ουσία είναι ίδια: Ποιοί είναι οι συγγραφείς του άρθρου, πότε δημοσιεύτηκε, ποιος είναι ο τίτλος της εργασίας, σε ποιο περιοδικό/βιβλίο δημοσιεύτηκε, και σε ποιες σελίδες. Διάλεξε μια μορφοποίηση και διατήρησέ την σταθερή σε όλη την Πτυχιακή.
- Απουσία κριτικής στο έργο της Πτυχιακής: 'Ενα από τα σημαντικότερα στοιχεία μίας επιστημονικής εργασίας είναι η αντικειμενική κριτική στο έργο που επιτελέστηκε. Κατά την ανάγνωση ή την προφορική παρουσίαση της Πτυχιακής σου, οι Καθηγητές έχουν την εμπειρία να εντοπίσουν άμεσα τις αστοχίες ή τις δυνατότητες βελτίωσης της εργασίας, και περιμένουν το ίδιο από εσένα. Εντόπισε τα δυνατά σημεία του έργου σου και υπερασπίσου τα, αλλά αναγνώρισε και τις δυνατότητες βελτίωσης. Εάν κατά την έρευνά σου εντόπισες κατευθύνσεις ή μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος που οδηγούν σε αδιέξοδο, τεκμηρίωσε το γιατί συνέβη αυτό, και εμπλούτισε το κεφάλαιο της Συζήτησης αλλά και τη βαθμολογία σου.
- Ανορθογραφία: Αν η ορθογραφία δεν είναι το δυνατό σου σημείο, ζήτα από κάποιον φίλο ή φίλη σου να διαβάσει το γραπτό σου.
- Κακή μορφοποίηση κειμένου: Το τελικό γραπτό δεν χρειάζεται να είναι χαριτωμένο, αλλά ευανάγνωστο. Απέφυγε τους πολύχρωμους τίτλους, τη χρήση πολλών και διαφορετικών γραμματοσειρών, ακόμα και την περιττή χρήση χρώματος στις γραφικές παραστάσεις. Μελέτησε ένα οποιοδήποτε άρθρο επιστημονικού περιοδικού (paper): η μορφοποίηση είναι εξαιρετικά προσεγμένη, αλλά ταυτόχρονα απλή, συστηματική, και βοηθά τον αναγνώστη να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο. Κάνε το ίδιο χωρίς δεύτερη σκέψη.
Μελέτησα τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Αλλά πώς ξεκινάω το γράψιμο;
Πριν γράψεις οτιδήποτε, κάνε δύο πράγματα: 1) Μελέτησε τις σύντομες οδηγίες που ακολουθούν, και 2) μεταξύ όλων των άρθρων που διάβασες, ξεχώρισε δυο-τρία που είναι τα πλέον σχετικά με την Πτυχιακή σου, και ανέλυσε τη δομή τους προσπαθώντας να εντάξεις σε αυτήν τα δικά σου μεθοδολογικά και ερευνητικά βήματα. Να θυμάσαι ότι ένα επιστημονικό άρθρο (paper) είναι πολύ πιο συμπυκνωμένο από μία Πτυχιακή (οπότε εσύ έχεις μεγαλύτερη ευελιξία), αλλά έχει ήδη περάσει επιτυχώς την αναλυτική κριτική άλλων επιστημόνων.
'Ωρα για το γραπτό σου. Σκέψου ένα γενικό σκελετό της Πτυχιακής που αποτελείται από Εισαγωγή, Μεθοδολογία, Αποτελέσματα, και Συζήτηση, και βάλε αυτούς τους τίτλους στο χαρτί, σαν να γράφεις τα περιεχόμενα. Χωρίς απαραίτητα να ακολουθείς κάποια γραμμική σειρά, άρχισε να βάζεις υποκεφάλαια σε αυτά τα "περιεχόμενα", συνοδευόμενα από μια-δυο φράσεις που τα περιγράφουν. "Εδώ θα μιλήσω για τις προηγούμενες εργασίες στο αντικείμενο", "Εκεί θα πω για την εργαστηριακή μεθοδολογία", "Αυτά τα γραφήματα παν στα Αποτελέσματα", "κι αυτός ο πίνακας πάει στα Αποτελέσματα, αλλά πριν από τα γραφήματα", "Εδώ θα βάλω σχεδιαγράμματα του εξοπλισμού", κλπ. Σιγά σιγά, θα δεις ότι οι εργασίες αρχίζουν να ταξινομούνται, τα κεφάλαια χωρίζουν σε υποκεφάλαια ή ομαδοποιούνται, και θα είναι ορατό το εάν η δουλειά Χ θα πρέπει να γραφεί πριν από την Υ ώστε να υπάρχει λογική ροή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, διόρθωσε τους τίτλους των υποκεφαλαίων ώστε να περιγράφουν σύντομα και ξεκάθαρα το περιεχόμενο. 'Οταν είσαι ικανοποιημένος από αυτά τα ιδιότυπα "περιεχόμενα", παρουσίασέ τα στον επιβλέποντα Καθηγητή ζητώντας τη γνώμη του, και εφάρμοσε όποια αλλαγή σου υποδείξει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις ένα δυνατό προσχέδιο της Πτυχιακής, το οποίο θα μπορείς πλέον να αναπτύξεις με αυτοπεποίθηση.
Σύντομες οδηγίες συγγραφής της Πτυχιακής Εργασίας
Περίληψη | Εισαγωγή | Μεθοδολογία | Αποτελέσματα | Συζήτηση - συμπεράσματα | Βιβλιογραφία | Παράρτημα
περιληψη
τυπικη εκταση: 2 - 3 παραγραφοι
Η Περίληψη συνοψίζει την εργασία και τα κύρια ευρήματα αυτής με τέτοιον τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να αποκτά μία σφαιρική εικόνα για το αντικείμενο μελέτης, ακόμα και εάν δεν διαβάσει ή δεν έχει πρόσβαση στο κύριο σώμα του κειμένου. Η περίληψη αποτελείται από λίγες παραγράφους, και περιγράφει συνοπτικά και με άμεσο τρόπο το επιστημονικό πρόβλημα υπό εξέταση, τα κύρια ερωτήματα, καθώς και ενδείξεις για τα πιο σημαντικά αποτελέσματα.
- Η Περίληψη τοποθετείται στην πρώτη σελίδα της Πτυχιακής Εργασίας, αλλά γράφεται τελευταία, αφού έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.
- Γράψτε την Περίληψη με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι κατανοητή ακόμα και από επιστήμονες που δεν είναι ειδικοί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αποφύγετε την πολύ εξειδικευμένη ορολογία.
- Ως γενικό κανόνα, αποφύγετε τις προσωπικές αντωνυμίες και τη δραματοποίηση των γεγονότων. "Βρήκα πως...", "Η δουλειά μου έδειξε..", "Πρώτος ανακάλυψα ότι..", "Τώρα ξέρουμε ότι.." κλπ, είναι εκφράσεις προς αποφυγή.
- Δεν χρειάζεται να περιγράψετε με λεπτομέρεια τα αποτελέσματά σας στην Περίληψη. Λίγες φράσεις για τη φύση αυτών είναι αρκετές, π.χ. "τα αποτελέσματα συνηγορούν στο ότι, ακόμα και στα ολιγοτροφικά νερά της περιοχής μελέτης, οι σπόγγοι του είδους XYZ είναι σε αφθονία, κυρίως σε βάθη μεγαλύτερα από Χ μέτρα".
- Μην συμπεριλάβετε Ευχαριστίες στην Περίληψη, αλλά αφιερώστε μία ξεχωριστή σελίδα για αυτές.
- Γράψτε την Περίληψη σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά.
εισαγωγη
απαντα στην ερωτηση: ΓΙΑΤΙ
τυπικη εκταση: 5 σελιδες
'Οπως και η Περίληψη, η Εισαγωγή βρίσκεται στην αρχή του τελικού γραπτού, αλλά συνήθως τελειοποιείται αφού έχει ολοκληρωθεί η εργασία. Αποτελεί κατά γενική ομολογία ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια, διότι μέσα στις λίγες σελίδες της Εισαγωγής:
- Εξηγείται η γενική φύση του θέματος,
- Οριοθετείται το επιμέρους πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπιστεί,
- Αναδεικνύεται η σημασία αναζήτησης λύσης,
- Αναφέρονται οι παρόμοιες προσπάθειες άλλων ερευνητών σύμφωνα με τη βιβλιογραφία,
- Τεκμηριώνονται οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου αντιμετώπισης,
- Αναφέρονται οι αναμενόμενες δυσκολίες, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η σημασία τους.
Φαίνεται δηλαδή ότι αφενός απαιτείται εμπειρία στο συγκεκριμένο πρόβλημα ώστε αυτό να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα, αφετέρου θα πρέπει να είναι γνωστές οι τελικές επιλογές της έρευνας ώστε να τεκμηριωθούν κατάλληλα. Συνεπώς, είναι πρακτικά αδύνατο να οριστικοποιηθεί η Εισαγωγή πριν την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου. Ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες που πιθανώς θα σας φανούν χρήσιμες.
- Αντιμετωπίστε την Εισαγωγή ως ένα ενιαίο επιχείρημα, το οποίο απαντά ξεκάθαρα στο "γιατί ασχολήθηκα με το πρόβλημα".
- Ακολουθήστε μία "κάθετη" αρχιτεκτονική, ξεκινώντας από το γενικότερο πρόβλημα, μετά στο ειδικό κομμάτι που επιλέξατε να αντιμετωπίσετε, και τέλος οριοθετήστε τις επιλογές σας. Κανείς δεν περιμένει να μελετήσετε όλα τα επιστημονικά ερωτήματα του κόσμου, παρά μόνο αυτά που θα υποσχεθείτε στην Εισαγωγή.
- Εξασφαλίστε την ξεκάθαρη διατύπωση του προβλήματος, ακόμα και για τον μη-ειδικό αναγνώστη.
- Χρησιμοποιήστε τη βιβλιογραφία προς όφελός σας, εντάσσοντας την εργασία σας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
- Κατά τη βιβλιογραφική επισκόπηση, προσπαθήστε να δομήσετε χρονολογικά και με λογική σειρά τις διαφορετικές προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος.
- Αν θέλετε να τονίσετε την πρωτοτυπία της εργασίας, ο καλύτερος τρόπος είναι αυτή να αναδειχτεί μόνη της μέσω της βιβλιογραφικής αναφοράς στο έργο άλλων επιστημόνων.
- Κρατήστε την Εισαγωγή σύντομη. Αν η εργασία σας είναι βιβλιογραφικού χαρακτήρα μπορείτε να επεκταθείτε, αλλά ζητήστε τη συμβουλή του επιβλέποντα Καθηγητή.
μεθοδολογια
απαντα στην ερωτηση: ΠΩΣ
τυπικη εκταση: 10 - 15 σελιδες
Η Μεθοδολογία είναι ένα τεχνικό κομμάτι της Πτυχιακής Εργασίας, και περιλαμβάνει την περιγραφή των μεθόδων δειγματοληψίας, των χαρακτηριστικών του δείγματος, του εξοπλισμού και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, των στατιστικών μεθόδων που επιλέχθηκαν, του εξειδικευμένου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε, κλπ. Ως γενικός κανόνας, η Μεθοδολογία δεν θα πρέπει να αφήνει σκοτεινά σημεία στον αναγνώστη, και θα πρέπει να του επιτρέπει την πιστή επανάληψη του πειράματος. Ακολουθεί μία ενδεικτική δομή:
- Αναφορά στις γενικές μεθοδολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και στους στόχους που αναφέρθηκαν στην Εισαγωγή. Τεκμηρίωση της λογικής με την οποία επιλέχθηκε η μεθοδολογία της συγκεκριμένης εργασίας.
- Αρχική και σύντομη επεξήγηση των συγκεκριμένων μεθοδολογικών βημάτων, πειραμάτων, και αναλύσεων. Περιγράψτε με σύντομο τρόπο τη μεθοδολογία που ακολουθείτε, δίνοντας τις βιβλιογραφικές αναφορές που χρειάζονται για να εξηγηθεί η μέθοδος. Δώστε αναλυτική περιγραφή σε παράρτημα αν η μεθοδολογία που ακολουθείτε είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και δεν υπάρχουν μεθοδολογικές αναφορές.
- Περιγραφή των επιμέρους διαδικασιών: α) Διαδικασία συλλογής δειγμάτων, β) Ομαδοποίηση και στρωματοποίηση δείγματος, πίνακες ανά ομάδα δειγμάτων και περιγραφική στατιστική, γ) Στατιστική μεθοδολογία ανάλυσης, λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ή αναπτύχθηκε. Αν χρησιμοποιείτε ένα μόνο στατιστικό πακέτο, αναφερθείτε σε αυτό στην αρχή και κατόπιν αναφερθείτε στην εκάστοτε ρουτίνα ή στατιστικό έλεγχο που χρησιμοποιείτε.
- Εάν είναι απαραίτητο, παραθέστε σε Παράρτημα στο τέλος της Πτυχιακής εκτενέστερες πληροφορίες, όπως αναλυτικούς καταλόγους που είναι απαραίτητοι για την κατανόηση της εργασίας, καθώς και παραδείγματα από το πρωτόκολλο των πειραμάτων και των δειγματοληψιών σας.
Ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες που πιθανώς θα σας φανούν χρήσιμες.
- Αποφύγετε την υπερβολική λεπτομέρεια σε τετριμμένα ζητήματα, και εστιάστε στα σημαντικά στοιχεία. Εάν για παράδειγμα ασχολείστε με την ανάλυση χρονοσειρών, επικεντρωθείτε στο υπόβαθρο της κύριας μεθόδου ανάλυσης, και όχι στη συγγραφή παραγράφων για το πώς υπολογίζεται η μέση τιμή.
- Εάν σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο τα δεδομένα σας πρέπει να επεξεργαστούν με εξειδικευμένο λογισμικό, περιγράψτε τη γενική μέθοδο, τη μορφή εισόδου, και τη μορφή εξόδου των δεδομένων, και όχι "πήγα στο File, πάτησα Open, έκανα import data.." κλπ. Στη σπάνια περίπτωση που είναι απαραίτητες τέτοιες εξειδικευμένες οδηγίες, χρησιμοποιήστε το Παράρτημα.
- 'Ενα σχεδιάγραμμα μπορεί να εξηγήσει μία πολύπλοκη διάταξη καλύτερα κι από 10 σελίδες κείμενο.
- Εάν χρησιμοποιήστε γραφήματα ή φωτογραφίες από άλλες εργασίες, να αναφέρετε πάντοτε την πηγή.
- Αποφύγετε την εμφάνιση Αποτελεσμάτων στη Μεθοδολογία, εκτός εάν κάποια ενδιάμεσα αποτελέσματα είναι απαραίτητα για την επιλογή μιας πιο εξελιγμένης μεθόδου. Εάν για παράδειγμα η απόφαση για την τελική στατιστική ανάλυση απαιτεί γνώση των χαρακτηριστικών επιμέρους ομάδων δεδομένων, τότε δικαιολογείται και η ύπαρξη περιγραφικής στατιστικής στη Μεθοδολογία. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ζητήστε τη συμβουλή του επιβλέποντος Καθηγητή.
- Χρησιμοποιήστε με συστηματικό τρόπο την οποιαδήποτε ορολογία. Διαφορετικές λέξεις δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν την ίδια έννοια.
αποτελεσματα
απαντα στην ερωτηση: ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ
τυπικη εκταση: 20 - 30 σελιδες
Στο κεφάλαιο των Αποτελεσμάτων ομαδοποιούνται τα ευρήματα της έρευνας, υποστηριζόμενα από πίνακες, γραφήματα, και στατιστικούς ελέγχους. Η οργάνωση του συγκεκριμένου κεφαλαίου εξαρτάται κατά πολύ από το εκάστοτε αντικείμενο έρευνας, ωστόσο ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες που πιθανώς θα σας φανούν χρήσιμες.
- Στα Αποτελέσματα έχουν θέση μόνο τα ευρήματα της δικής σας έρευνας.
- Τα Αποτελέσματα ομαδοποιούνται με λογικό και όχι οπωσδήποτε χρονολογικό τρόπο. 'Εχοντας στο νου σας τη συνολική εικόνα, δομήστε το κείμενο έτσι ώστε να χτίζεται προοδευτικά η συνολική λύση.
- Τεκμηριώστε με λογικά βήματα τις επιμέρους απαντήσεις που μπορείτε να δώσετε βασισμένοι μόνο στις δικές σας μετρήσεις, αποφεύγοντας ερμηνείες που στηρίζονται στις προσωπικές σας απόψεις ή τη βιβλιογραφία.
- Περιγράψτε τα ευρήματα αντικειμενικά, χωρίς να εισάγετε την προσωπική σας ερμηνεία. Αυτό είναι δουλειά για το κεφάλαιο της Συζήτησης.
- Για κάθε διαπίστωσή που συνάγεται από τις μετρήσεις που εκτελέσατε, εξηγήστε γιατί έγινε η ανάλυση, και ποιος ήταν ο στατιστικός έλεγχος που χρησιμοποιήθηκε για να απορριφθεί/επιβεβαιωθεί η υπόθεσή σας.
- Αποφύγετε τη χρήση εκφράσεων όπως "είναι προφανές από το γράφημα ότι.." ,"όπως ξέρουν όλοι η γη είναι στρόγγυλη, οπότε..", "είναι τετριμμένο.." κλπ. Εάν υπάρχει κάποια προφανής αλήθεια στα αποτελέσματά σας τότε αυτές οι φράσεις είναι περιττές, ενώ αν όχι, προκαλείτε την προκατάληψη του αναγνώστη.
- Τα γραφήματα είναι αυτόνομα, δηλαδή το κείμενο περιγραφής τους (λεζάντα) αρκεί για να καταλάβει κανείς το περιεχόμενό τους. Στη λεζάντα επεξηγούνται οι άξονες, οι κλίμακες και οι μονάδες μέτρησης, καθώς και το είδος της γραφικής παράστασης.
- Τα γραφήματα και οι πίνακες αριθμούνται, και γίνεται πάντα αναφορά σε αυτά μέσα στο κύριο σώμα του κειμένου.
- Γραφήματα χωρίς περιγραφή των αξόνων και αναγραφή των μονάδων μέτρησης είναι ακατανόητα. Πρόκειται για συχνότατο λάθος, και μία από τις σίγουρες παρατηρήσεις κατά την προφορική εξέταση της Πτυχιακής.
- Αποφύγετε τη χρήση βιβλιογραφικών αναφορών στα Αποτελέσματα. Η χρήση κάποιας αναφοράς συνήθως προϋποθέτει σύγκριση των δικών σας αποτελεσμάτων με αυτά ενός άλλου ερευνητή, αλλά αυτό είναι για το κεφάλαιο της Συζήτησης.
συζητηση - συμπερασματα
απαντα στην ερωτηση: ΠΟΙΑ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ - ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ
τυπικη εκταση: 10 σελιδες
Το κεφάλαιο της Συζήτησης είναι αρκετά απαιτητικό, διότι εδώ θα πρέπει να ερμηνευτούν με ακρίβεια τα αποτελέσματα της εργασίας, και να τεκμηριωθούν βάσει της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Η Συζήτηση συνεισφέρει σημαντικά στην τελική βαθμολογία της Πτυχιακής Εργασίας, καθώς αναδεικνύει το βαθμό κατανόησης του ερευνητικού ερωτήματος, αλλά και την ικανότητα κριτικής σκέψης. Ακολουθεί μία ενδεικτική δομή:
- Γενική σύνδεση των αποτελεσμάτων με την αρχική υπόθεση και τον κεντρικό σκοπό της εργασίας. Πρόκειται δηλαδή για μία τροποποιημένη, και πολύ σύντομη εκδοχή της Εισαγωγής, με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι τώρα μπορούμε να αναφερθούμε στη συνολική εικόνα της προσπάθειας και των αποτελεσμάτων.
- Φυσική ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας σε σύγκριση με τη βιβλιογραφία, και τεκμηρίωση της σημασίας τους.
- Τεκμηρίωση των επιλογών που έγιναν στη Μεθοδολογία (π.χ. γιατί επέλεξα το συγκεκριμένο δείγμα/ανάλυση).
- Κριτική στους περιορισμούς και τις αδυναμίες της συγκεκριμένης ερευνητικής προσέγγισης.
- Διατύπωση προτάσεων για τρόπους εξέλιξης της ερευνητικής προσπάθειας στο μέλλον.
Ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες που πιθανώς θα σας φανούν χρήσιμες.
- Επιχειρήστε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σας μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο τεκμηριώνεται η σύνδεσή τους με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών.
- Για κάθε ένα κεντρικό αποτέλεσμα, αφιερώστε μια παράγραφο που το σχολιάζει.
- Εάν έχετε αποτελέσματα τα οποία δεν αξιολογείτε στη Συζήτηση, προετοιμαστείτε για την ερώτηση "αν δεν μας λέει τίποτα το αποτέλεσμα, γιατί έχασες το χρόνο σου να το βγάλεις..".
- Οι βιβλιογραφικές αναφορές που εμφανίζονται στη Συζήτηση δεν είναι επιφανειακές. Προσπαθήστε να εξηγήσετε που μοιάζουν ή διαφέρουν με τα δικά σας αποτελέσματα, και γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό.
- Οργανώστε το γραπτό σας λόγο έτσι ώστε να δείχνει ότι έχετε επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη για το αντικείμενο, αλλά χωρίς έπαρση.
- Μην διστάσετε να ασκήσετε κριτική στη δουλειά σας. Αναφέρετε τους περιορισμούς, τα πιθανά μεθοδολογικά προβλήματα και τα σημεία που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Αν δεν σχολιάστε εσείς τα αδύναμα σημεία της δουλειάς σας, τότε θα το κάνει η εξεταστική επιτροπή (ή το κοινό κατά τη δημόσια παρουσίαση).
βιβλιογραφια
τυπικη εκταση: χωρις περιορισμο
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο παρατίθεται η λίστα των βιβλιογραφικών αναφορών που χρησιμοποιήθηκαν στην Πτυχιακή Εργασία. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες γραφής ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα άρθρα από άλλους ερευνητές, και η βέλτιστη πρακτική είναι να δείτε πώς συντάσσεται η βιβλιογραφία σε ένα οποιοδήποτε επιστημονικό περιοδικό.
παραρτημα
τυπικη εκταση: χωρις περιορισμο
Το Παράρτημα είναι προαιρετικό. Αν σας είναι απαραίτητο, τοποθετήστε σε αυτό εκτενέστερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία, όπως παραδείγματα από το πρωτόκολλο των πειραμάτων και των δειγματοληψιών, επιλεγμένα τμήματα του εγχειριδίου οδηγιών του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε, κώδικας προγραμματισμού που αναπτύχθηκε, κλπ. Μην αντιμετωπίσετε το Παράρτημα ως κάδο απορριμμάτων, αλλά ως προαιρετικό συμπλήρωμα της εργασίας.