English | Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Eίσοδος

Συχνές ερωτήσεις - FAQ



Τι είναι η Ωκεανογραφία;

Είναι ένα σύγχρονο διεπιστημονικό πεδίο που στηρίζεται στις βασικές επιστήμες της Φυσικής, της Μηχανικής, της Βιολογίας, και της Χημείας για να μελετήσει τις φυσικές και βιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους ωκεανούς και στο παράκτιο περιβάλλον. Χωρίζεται στους τομείς της Φυσικής Ωκεανογραφίας που μελετά τα κύματα, τις παλίρροιες, τα ρεύματα της θάλασσας, τη μετάδοση του ήχου, και την αλληλεπίδραση ατμόσφαιρας και ωκεανού, της Βιολογικής Ωκεανογραφίας που μελετά τους έμβιους οργανισμούς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, της Χημικής Ωκεανογραφίας που μελετά τη χημική σύσταση της θάλασσας και τις επιπτώσεις των ρύπων στο ωκεάνιο σύστημα, και της Γεωλογικής Ωκεανογραφίας που μελετά τις γεωφυσικές διεργασίες, τη δομή, προέλευση και σύσταση του θαλάσσιου πυθμένα.


Πού βρίσκεται το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών;

Το Τμήμα βρίσκεται στο Λόφο Πανεπιστημίου 4 km Νότια της Μυτιλήνης, της πρωτεύουσας της Λέσβου, και είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από το κέντρο της πόλης όσο και από το αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης (σελίδα πληροφόρησης επισκεπτών).


Υπάρχουν και άλλα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Ελλάδα που προσφέρουν το ίδιο πτυχίο;

'Οχι. Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών είναι το μοναδικό Τμήμα στον Ελληνικό Πανεπιστημιακό χώρο με προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ωκεανογραφία.


Ενδιαφέρομαι να επισκεπτώ το Τμήμα προτού ξεκινήσω τις σπουδές. Μπορώ να παρακολουθήσω διαλέξεις;

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο, τον οποίο είστε ευπρόσδεκτοι να εξερευνήσετε, ενώ οι διαλέξεις είναι ανοικτές στο κοινό. Αυτό δεν ισχύει για ορισμένες εργαστηριακές διαλέξεις, πρακτικές ασκήσεις και ασκήσεις πεδίου, όπου η καλύτερη πρακτική είναι να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τον υπεύθυνο Καθηγητή.


Ποια είναι η διάρκεια του προγράμματος σπουδών;

Η διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών είναι τέσσερα χρόνια. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ.


Είμαι ακόμα στο Γυμνάσιο/Λύκειο, αλλά θέλω να ασχοληθώ με τις θαλάσσιες επιστήμες. Πόσο βάρος πρέπει να δώσω στη φυσική, στα μαθηματικά, και στη βιολογία;

Εάν είσαι μαθητής Γυμνασίου/Λυκείου και διαβάζεις αυτές τις γραμμές, τότε πιθανότατα έχεις ήδη το πιο σημαντικό πράγμα που απαιτείται, δηλαδή την έμφυτη περιέργεια και αγάπη για τη Θάλασσα. Θέλει όμως και διάβασμα, οπότε δώσε βάρος στη Βιολογία, στη Φυσική, στα Μαθηματικά, και στη Χημεία, ενώ εξάσκησε παράλληλα τις ικανότητές σου στους υπολογιστές.


Με ενδιαφέρουν πολύ οι θαλάσσιες επιστήμες, αλλά γνωρίζω πως έχω κλίση στους υπολογιστές ή/και σε τεχνολογικές εφαρμογές. Να επιδιώξω τις σπουδές στο αντικείμενο της Ωκεανογραφίας;

Οπωσδήποτε ναι. Η Ωκεανογραφία απαιτεί συχνά τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού, την ανάπτυξη πολύπλοκων εργαλείων, και τη χρήση "εξωτικών" λογισμικών ανάλυσης. Επιστήμονες με τεχνολογικό υπόβαθρο και ουσιαστική γνώση υπολογιστών είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι σε κάθε ερευνητική ομάδα.


Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές ενός απόφοιτου του Τμήματος;

Οι πτυχιούχοι του Τμήματός μας έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικών προοπτικών, και από το δεύτερο έτος σπουδών και μετά, έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν οι ίδιοι τις σπουδές τους προς τον τομέα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις επιθυμίες τους. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ.


Βλέπω στην ιστοσελίδα σας ότι αναφέρεστε συχνά σε "εργασίες πεδίου". Τι ακριβώς είναι;

Η επιστήμη της Ωκεανογραφίας απαιτεί τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με τις φυσικοχημικές και βιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα, τη μελέτη των θαλάσσιων οργανισμών στο φυσικό τους περιβάλλον, την ανάπτυξη και δοκιμή εξειδικευμένου εξοπλισμού, και τη δειγματοληψία σε απομακρυσμένες ή δύσκολα προσβάσιμες περιοχές. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να αφήσουν τα γραφεία τους και να βγουν στο "πεδίο".


Θα έχω ευκαιρίες για πρακτική άσκηση εκτός Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια των σπουδών μου;

Ναι. Το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών εφαρμόζει την Πρακτική 'Ασκηση των φοιτητών του σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ινστιτούτα, ή ερευνητικά κέντρα. Η Πρακτική 'Ασκηση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών ως κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα, και επιδίωξη του προγράμματος είναι όλοι οι φοιτητές να συμμετάσχουν στην Πρακτική 'Ασκηση τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια των σπουδών τους, με σκοπό την άμεση εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην εργασιακή πραγματικότητα.


Τι είδους μεταπτυχιακές σπουδές είναι διαθέσιμες στους απόφοιτους του Τμήματος;

'Οσον αφορά στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, οι μεταπτυχιακές σπουδές συγκροτούνται από δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους προγράμματα. Στο διατμηματικό πρόγραμμα Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών συνεργάζονται τα Τμήματα Περιβάλλοντος και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με αντικείμενο την εκπαίδευση των φοιτητών σε θέματα που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών. Η εξειδίκευση επιστημόνων σε αυτό το αντικείμενο αποκτά ιδιάζουσα σημασία στην Ελλάδα που περιβάλλεται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από ακτές, όπου έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων σχετικών με βιομηχανία, εμπόριο, οικιστική ανάπτυξη, τουρισμό, και αναψυχή. Η δεύτερη επιλογή είναι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διατήρησης της βιοποικιλότητας (BIODIV), με κύριο στόχο την εξειδίκευση επιστημόνων στην ολοκληρωμένη προσέγγιση και αντίληψη θεμάτων διατήρησης της βιοποικιλότητας. Οι απόφοιτοι και των δύο προγραμμάτων έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε επίπεδο διδακτορικής έρευνας. Πέρα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, οι απόφοιτοί μας έχουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και εμπειριών σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, και μπορούν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διαβάστε περισσότερα εδώ, ή επικοινωνήστε με το Γραφείο Διασύνδεσης.


Τι εννοείτε με τον όρο "διεπιστημονική προσέγγιση" στην Ωκεανογραφία;

Οι ωκεανογράφοι πρέπει συνήθως να ακολούθησουν μία διεπιστημονική προσέγγιση για την κατανόηση των πολύπλοκων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα. Με απλά λόγια, για να λύσουν πραγματικά τα προβλήματα, θα πρέπει να συνδυάσουν τις γνώσεις τους στη φυσική, χημεία, βιολογία, γεωλογία, και μαθηματικά, δουλεύοντας συχνά σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες. Δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί σε κάθε επιμέρους αντικείμενο, αλλά θα πρέπει να κατανοούν τις έννοιες και να μπορούν να συνθέσουν την ολοκληρωμένη εικόνα.


Ονειρεύομαι να συμμετάσχω σε ερευνητικές ομάδες εξερεύνησης της θάλασσας, όπως βλέπω στην τηλεόραση. Είναι αυτές οι κατάλληλες σπουδές για μένα;

Οπωσδήποτε ναι, αλλά με μία υποσημείωση: Οι επιστήμονες που εμφανίζονται στις διάφορες εξωτικές θαλάσσιες αποστολές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Επεξηγούν το ερευνητικό αντικείμενο με απλό και προσιτό τρόπο, αλλά έχουν μελετήσει πολύ για να το καταφέρουν.


Με ενδιαφέρουν οι σπουδές στο Τμήμα. Μπορώ να διαβάσω τον αναλυτικό οδηγό σπουδών;

Κατεβάστε εδώ τον οδηγό σπουδών.