Διδακτορικές σπουδές
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διδακτορικού Διπλώματος περιλαμβάνει τις διαδικασίες ανάληψης και εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής και χορήγησης Διδακτορικού Τίτλου. Το ελάχιστο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της Διδακτορικής Διατριβής είναι τρία έτη.
Διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων
Προϋποθέσεις επιλογής
Δεκτοί για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής γίνονται υποψήφιοι που εξασφαλίζουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Κατοχή πτυχίου ελληνικού ή ισότιμου ξένου ΑΕΙ σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος
- Κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ελληνικού ή ισότιμου ξένου Α.Ε.Ι. (προϋπόθεση απαραίτητη στην περίπτωση πτυχιούχων Τ.Ε.Ι.). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης μπορεί να γίνονται δεκτοί και κάτοχοι προπτυχιακού τίτλου σπουδών. Θα συνεκτιμώνται η ύπαρξη βεβαίωσης παρακολούθησης σεμιναρίων εξειδίκευσης, ή η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα ή διεθνή συνέδρια, ή η χορηγία υποτροφίας ΙΚΥ ή η συμμετοχή σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. Τα παραπάνω πρέπει να αναφέρονται σε αντικείμενα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος
- 'Aριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας
- Συστατικές επιστολές
- Θα ληφθεί υπόψη η γνώση μιας δεύτερης γλώσσας και/ή άλλες δραστηριότητες συναφείς με τα παραπάνω
- Σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία είναι δυνατή η ύπαρξη ειδικών απαιτήσεων, οι οποίες θα αναγράφονται στη σχετική προκήρυξη

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) γίνονται δεκτοί μέχρι 15 μεταπτυχιακοί φοιτητές ετησίως, κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τις Θαλάσσιες Επιστήμες, πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Υποψήφιος που δεν έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης μπορεί να γίνει αποδεκτός στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Διδακτορικού Διπλώματος σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ιδιαίτερα αξιόλογο επαγγελματικό έργο ή επιστημονική παρουσία που τεκμηριώνεται με δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία. Για την πρόσληψη υποψηφίου στην παραπάνω περίπτωση απαιτείται η πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών.
Υποψηφιότητα
Υποψηφιότητα υποβάλλεται με σχετική αίτηση προς την Γραμματεία του Τμήματος, ύστερα από προκήρυξη του Τμήματος ή με πρωτοβουλία του ιδίου του ενδιαφερομένου. Αν υπάρχει προκήρυξη, σ' αυτήν καθορίζονται συγκεκριμένες θέσεις σε επιμέρους επιστημονικούς τομείς του Τμήματος και καλούνται όσοι επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Την αίτηση συνοδεύουν:
- Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
- Τίτλοι σπουδών (επίσημα επικυρωμένα αντίγραφα)
- Σχέδιο πρότασης διδακτορικής διατριβής (θέμα, σκοπός, περιγραφή μεθοδολογίας, επιμέρους στόχοι, αρχική βιβλιογραφία, προσδοκώμενα αποτελέσματα)
Οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις υποβάλλονται σε δοκιμασία κατανόησης και απόδοσης ενός ξενόγλωσσου ερευνητικού άρθρου από έγκυρο διεθνές περιοδικό. Η δοκιμασία αυτή μπορεί να είναι προφορική ή γραπτή. Επίσης, καλούνται σε προσωπική συνέντευξη.
Από την επιλογή έως την καθμολόγηση
Για τους υποψηφίους που γίνονται δεκτοί, η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης ορίζει τριμελή συμβουλευτική επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την καθοδήγηση και επίβλεψη του υποψηφίου. Πρόταση για τον ορισμό μελών της τριμελούς εισηγητικής επιτροπής μπορεί να τεθεί από μέλος ΔΕΠ του Τμήματος. Η Τριμελής Επιτροπή έχει την κύρια ευθύνη της καθοδήγησης και της επίβλεψης του υποψήφιου διδάκτορα.
Ως επιβλέπον μέλος ΔΕΠ μιας διατριβής ορίζεται μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, του οποίου η επιστημονική ειδικότητα εμπίπτει στην επιστημονική περιοχή στην οποία πρόκειται να εκπονηθεί η συγκεκριμένη διατριβή.
Θέμα διατριβής
Το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ, σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα, καθορίζει το θέμα της διατριβής, το οποίο υποβάλλεται προς έγκριση στη Ε.Δ.Ε. Στη περίπτωση που η υποψηφιότητα αντιστοιχεί σε κάποια προκήρυξη που έχει προηγηθεί, τότε το θέμα επιλέγεται σε συμφωνία με τις όποιες απαιτήσεις/περιορισμούς της προκήρυξης.
Εκθέσεις προόδου
Το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ, σε συνεργασία με τον υποψήφιο διδάκτορα, υποβάλλει έκθεση προόδου εργασιών της διατριβής στην Ε.Δ.Ε. στο τέλος κάθε χρόνου. Επίσης, το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ έχει την ευθύνη υποβολής εκθέσεως, όσον αφορά στην πιστοποίηση της επιτυχούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του υποψήφιου διδάκτορα και την ολοκλήρωση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου αυτού, στο πλαίσιο της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής. Στη συνέχεια η Ε.Δ.Ε. παρέχει στον υποψήφιο διδάκτορα την έγκριση να προχωρήσει στη συγγραφή της διατριβής.
Ορισμός επταμελούς επιτροπής
'Oταν ο υποψήφιος ολοκληρώσει τη διατριβή, η Συμβουλευτική Επιτροπή εισηγείται στην Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης τη συγκρότηση Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, προτείνοντας μέλη ΔΕΠ ή άλλους ερευνητές που κατά την κρίση της μπορούν να είναι μέλη της Επιτροπής. Στην Εξεταστική Επιτροπή συμμετέχει αυτοδικαίως το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ και τρία τουλάχιστον από τα επτά μέλη πρέπει να κατέχουν τη βαθμίδα του Καθηγητή.
Υποστήριξη της διατριβής
Η Εξεταστική επιτροπή, σε συνεννόηση με τον υποψήφιο, ορίζει την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο της δημόσιας υποστήριξης της διατριβής. Η ορισθείσα ημερομηνία και ώρα γνωστοποιείται στην Γραμματεία, η οποία μεριμνά για την έκδοση σχετικής δημόσιας ανακοίνωσης. Ο υποψήφιος αναπτύσσει το περιεχόμενο της διατριβής του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής και του κοινού και απαντά σε ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης και των ερωταπαντήσεων, ο υποψήφιος και το κοινό αποχωρούν και η επιτροπή συσκέπτεται και διατυπώνει την τελική της κρίση. Η επιτροπή κρίνει το πρωτότυπο του περιεχομένου της διατριβής και την ουσιαστική συμβολή της στην επιστήμη. Τα μέλη της ΕΕ ψηφίζουν υπέρ ή κατά της έγκρισης της διατριβής αιτιολογώντας ειδικά την ψήφο τους. Εφόσον υπάρχουν πέντε (5) τουλάχιστον θετικές ψήφοι, η τελευταία αναγορεύει τον υποψήφιο σε διδάκτορα με την ανάγνωση του πρακτικού κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασής της.
Καθομολόγηση
Πριν από την καθομολόγηση των υποψηφίων διδακτόρων χορηγείται πιστοποιητικό για την επιτυχή περάτωση της όλης δοκιμασίας. Πριν την καθομολόγηση, η διατριβή θα πρέπει να έχει τυπωθεί και βιβλιοδετηθεί με φροντίδα του Διδάκτορα. Ο Διδάκτορας καταθέτει αντίτυπα της διατριβής του ως εξής:
- Από ένα αντίτυπο στα μέλη της Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής (7 αντίτυπα)
- Δύο αντίτυπα σε ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
- Δύο αντίτυπα σε ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
- Ένα αντίτυπο στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ
- Ένα αντίτυπο στη γραμματεία του Τμήματος
Υποχρεώσεις
Χρηματοδότηση
Δεν προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων βάση του Ν. 3685/2008.
Διάρκεια σπουδών
Η διάρκεια της εκπόνησης διδακτορικής διατριβής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έξι (6) διδακτικά εξάμηνα, ούτε μεγαλύτερη από δώδεκα (12). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δίδεται παράταση του μεγίστου χρόνου για δύο (2) ακόμη εξάμηνα, ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη πρόταση της συμβουλευτικής επιτροπής και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης είναι δυνατόν να μην προσμετράται συγκεκριμένη χρονική περίοδος στην διάρκεια εκπόνησης της διατριβής.
Γλώσσα της Διατριβής
Η διδακτορική διατριβή συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα. Είναι, ωστόσο, δυνατή η συγγραφή της διατριβής σε άλλη γλώσσα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης.