English | Περιεχόμενα | Επικοινωνία | Eίσοδος

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας

Σου αρέσουν τα ηλεκτρονικά και πιάνουν τα χέρια σου; Θέλεις να ασχοληθείς με όργανα και μετρήσεις στο πεδίο; Έλα να συζητήσουμε την πιθανή ανάληψη μιας πτυχιακής με αντικείμενο τη συναρμολόγηση, εγκατάσταση και βαθμονόμηση ενός μετεωρολογικού σταθμού για μελέτη αλληλεπιδράσεων ατμόσφαιρας - θάλασσας. Πληροφορίες: Ελίνα Τράγου.

Νέα του Εργαστηρίου

29/1/2024:

Η Δήμητρα Μαρμαρά παρουσίασε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο: «Study on microplastic particles ingestion and the occurrence of related chemical additives in commercial fish species across different habitats of North Aegean Sea»

.

29/5/2023: 

H απόφοιτος, μεταπτυχιακός και διδάκτορας του ΤΩΘΒΕ, Δρ Ζωή Κοκκίνη, σε μια πολύ ανταγωνιστική διαδικασία με διψήφιο αριθμό υποψηφίων, εξελέγη επί θητεία ερευνήτρια του Ιταλικού Εθνικού Κέντρου ερευνών (CNR). Τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια στη Ζωή!!!

8/2/2023:

Ο Σταμάτης Πεταλάς παρουσίασε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο: «Development of a Hydrodynamic Simulation for the study of Climate Change and Variability in the Aegean Sea».

Την ίδια μέρα, έλαβε χώρα η τελετή ορκωμοσίας του Δρ Γιάννη Μαμούτου.

Συγχαρητήρια και στους δύο συναδέλφους!

.

Αγκυροβόλιο Καλλονής:

Το αγκυροβόλιο ωκεανογραφικών και μετεωρολογικών μετρήσεων που έχει αναπτυχθεί στον Κόλπο Καλλονής είναι και πάλι επιχειρησιακό και στέλνει μετρήσεις από τον κόλπο. Μάλιστα, έχει ενσωματωθεί σε αυτό και ιδιαίτερα καινοτόμος αισθητήρας θαλάσσιας ραδιενέργειας, εμπνευσμένος και κατασκευασμένος στην Ελλάδα από ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ καθοδηγούμενη από τον Δρ Χρήστο Τσαμπάρη, εκλεκτό συνεργάτη του Εργαστηρίου μας.

Πλωτήρας ARGO:

Επίσης, πρόσφατα αναπτύχθηκε πλωτήρας ARGO νότια της Λέσβου σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ (για λεπτομέρειες δείτε στη στήλη των νέων στη σελίδα "Συνεργασίες").

  • Έρευνα
  • Φυσική και Χημική Ωκεανογραφία
  • λογότυπο σελίδας

    Εργαστήριο Φυσικής και Χημικής Ωκεανογραφίας


    Το Εργαστήριο Φυσικής και Χημικής Ωκεανογραφίας ασχολείται με αντικείμενα σχετιζόμενα με τις φυσικές και χημικές διεργασίες που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του Παγκόσμιου Ωκεανού, των περιφερειακών θαλασσών και των θαλασσίων οικοσυστημάτων, καθώς και τη μεταβλητότητά τους.

    Οι διεργασίες που σχετίζονται με την ανθρωπογενή κλιματική μεταβλητότητα αλλά και οι επιπτώσεις τους στη διαμόρφωση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών της θάλασσας αποτελούν όλο και περισσότερο αντικείμενο της έρευνας της ομάδας αυτής. Παρότι σημαντικό μέλημα του Εργαστηρίου είναι η διεξαγωγή της έρευνας μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, η διενέργεια μελετών και υπηρεσιών προς δημόσιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα συνεισφέρει στην κοινωνική προσφορά του Εργαστηρίου αλλά και στην κάλυψη κάποιων αναγκών συντήρησης παλαιότερου ή και αγοράς νέου εξοπλισμού.



    Προσωπικό | Εξοπλισμός | Έργα | Δημοσιεύσεις | Συνεργασίες | Προϊόντα


    Παράλληλα με τη διενέργεια ωκεανογραφικής έρευνας μέσω συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και διενέργειας αριθμητικών προσομοιώσεων, σημαντικό μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας της ομάδας κατευθύνεται στην εξέλιξη μεθοδολογιών και το σχεδιασμό νέων οργάνων, εξειδικευμένων για συγκεκριμένες χρήσεις, όπως π.χ. την παρακολούθηση πετρελαιοκηλίδων ή την αξιολόγηση των μετρήσεων παράκτιων ραντάρ υψηλής συχνότητας.


    img

    Ερευνητικές δραστηριότητες

    Θερμόαλη κυκλοφορία Μεσογείου - Ανταλλαγές με Μαύρη Θάλασσα

    Το Εργαστήριο Φυσικής και Χημικής Ωκεανογραφίας ασχολείται ερευνητικά εδώ και σειρά ετών με τη μεταβλητότητα της θερμόαλης κυκλοφορίας της Μεσογείου με έμφαση στη λειτουργία του Αιγαίου πελάγους, όπως αυτή καθορίζεται από τις ανταλλαγές ατμόσφαιρας - θάλασσας και τις γειτονικές λεκάνες, αλλά και την κλιματική αλλαγή. Στα πλαίσια της ερευνητικής αυτής δραστηριότητας εντάσσονται έργα όπως τα MedEcos και MedEX, SESAME, PERSEUS και CCSEWAVS-ΘΑΛΗΣ, αλλά και διδακτορικές διατριβές (Αγγελική Σαμπατακάκη, Σταμάτης Πεταλάς, Μάνος Ποτήρης).

    Χρήση HF radar

    Με απώτερο στόχο τη δημιουργία χρονοσειράς ανταλλαγών μεταξύ Αιγαίου και Μαύρης θάλασσας στα πλαίσια της παραπάνω ερευνητικής δραστηριότητας, εγκαταστήσαμε και συντηρούμε το HF radar «Δάρδανος» στην Ανατολική Λήμνο. Η κίνηση αυτή μας εισήγαγε σε ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο, αυτό της επιχειρησιακής καταγραφής της θαλάσσιας κυκλοφορίας με σκοπό την προστασία των ακτών από θαλάσσια ρύπανση. Στο ίδιο πεδίο εφαρμόζουμε και εξελίσσουμε την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία μας σε Λαγκρανζιανές μεθόδους. Στα πλαίσια αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας έχουμε συμμετάσχει στα έργα CORI, ΔΙΑΥΛΟΣ και TOSCA και ολοκληρώθηκε διδακτορική διατριβή (Ζωή Κοκκίνη). Αυτή τη στιγμή το radar ΔΑΡΔΑΝΟΣ υφίσταται αναβάθμιση και επανεγκατάσταση στα πλαίσια του έργου HIMIOFoTS.


    img

    Λαγκρανζιανές μέθοδοι και όργανα

    H συσσωρευμένη εμπειρία σε εφαρμογή Λαγκρανζιανών μεθόδων στο θαλάσσιο περιβάλλον (από τη συμμετοχή του Β. Ζερβάκη στο έργο Eurofloat στα μέσα της δεκαετίας του 1990) έχει οδηγήσει σταδιακά στο σχεδιασμό και χρήση νέων Λαγκρανζιανών οργάνων (βλ. προϊόντα), στη χρηματοδότηση των νέων σχεδιάσεων μέσω ερευνητικών προγραμμάτων (ΔΙΑΥΛΟΣ, TOSCA, STRING) και στην εκπόνηση νέων διδακτορικών διατριβών (Αγησίλαος - Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος) αλλά και υποστήριξης από επιστημονικούς συνεργάτες (Άλκης Καλαμπόκης).

    Ωκεανογραφική Χρήση Υποβρυχίων Τηλεφωνικών Καλωδίων

    Το εργαστήριό μας είναι ο πρώτος ωκεανογραφικός οργανισμός στην Ελλάδα που εκμεταλλέυεται υποβρύχια τηλεφωνικά καλώδια για τη μελέτη ροών όγκου ύδατος. Αυτό συντελείται στα πλαίσια του έργου Πρότυπο Καλλονής, και περιλαμβάνει τη συνεργασία υποψηφίων διδακτόρων, καθηγητών αλλά και ξένων συνεργατών όπως η ομάδα του καθηγητή Ayal Anis από το Πανεπιστήμιο Texas A&M των Η.Π.Α..

    Αλληλεπιδράσεις φυσικής και βιολογίας

    Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυσικής και βιολογίας εντάσσονται στις ερευνητικές μας δραστηριότητες, μέσω της μελέτης της λίπανσης του οικοσυστήματος του Β. Αιγαίου από μηχανισμούς όπως οι ανταλλαγές με τη Μαύρη θάλασσα και η παράκτια ανεμογενής ανάβλυση. Αυτή η έρευνα εντάχθηκε στα πλαίσια δύο διδακτορικών διατριβών (Αναστασία Παπαδοπούλου, Γιάννης Μαμούτος) με την υποστήριξη ερευνητικών έργων (AegeanMarTech - ΘΑΛΗΣ και ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ).

    Διεργασίες μικρής κλίμακας και ανάμειξη

    Τέλος, ιδιαίτερη θέση στις ερευνητικές μας δραστηριότητες έχει η συμβολή στην μελέτη διεργασιών τυρβώδους ανάμειξης αλλά και διπλής διάχυσης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Στα πλαίσια της ερευνητικής αυτής δραστηριότητας εντάσσεται η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα όπως το PERSEUS αλλά και η διενέργεια έρευνας στα πλαίσια διδακτορικών διατριβών (Σωτήρης Κιόρογλου και Γιάννης Μαμούτος).

    Μικροπλαστικά στη θάλασσα

    Τέλος, το εργαστήριό μας ασχολείται και με τη μελέτη της διασποράς και των επιπτώσεων ρύπανσης από μικροπλαστικά στο θαλάσσιο χώρο, στα πλαίσια διδακτορικών διατριβών (Δήμητρα Μαρμαρά).




    .. διαβάστε περισσότερα για Έργα και Προϊόντα