
Παράκτια Μορφοδυναμική-Διαχείριση & Θαλάσσια Γεωλογία
Το Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής-Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας ασχολείται με την έρευνα/μελέτη της παράκτιας ζώνης και προσφέρει υπηρεσίες και εξειδικευμένες μελέτες για υποθαλάσσια έργα και για τη διαχείριση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Προσωπικό | Εξοπλισμός | Ερευνητικά προγράμματα | Δημοσιεύσεις | Συνεργασίες

Ερευνητικοί και Εκπαιδευτικοί στόχοι
Οι κύριοι στόχοι του Εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: (i) Υδροδυναμικές και ιζηματοδυναμικές διεργασίες της παράκτιας ζώνης, δηλ. η αλληλεπίδραση κυμάτων/ρευμάτων και ιζημάτων και οι συνέπειες τους στη μορφοδυναμική εξέλιξη της ακτογραμμής (διάβρωση/πρόσχωση). (ii) Προσομοίωση των παράκτιων κυματισμών και κυματογενών ρευμάτων και της αλληλεπίδρασής τους με τα παράκτια έργα. (iii) Γεωμορφολογία και ιζηματολογία παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών. (iv) Παράκτιες και θαλάσσιες γεωλογικές επικινδυνότητες (πχ. υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, ρήγματα, αέριοι υδρ/κες, χαραδρώσεις κλπ) και η επίδραση τους στα θαλάσσια και παράκτια έργα (λιμάνια, υποθαλάσσια καλώδια και αγωγοί, θαλάσσιες εξέδρες κλπ), (v) Ανεύρεση και αξιολόγηση κοιτασμάτων αδρανών υλικών για την αναπλήρωση ακτών και οικοδομικές χρήσεις. (vi) Μεταφορά, διάχυση και διασπορά περιβαλλοντικών ρύπων και ιζημάτων στο χερσαίο και παράκτιο περιβάλλον. (viii) Ανάλυση και διαχειριστικός σχεδιασμός σε κλίμακα λεκάνης απορροής (μελέτη ακραίων φαινομένων πλημμύρας, ξηρασίας, επίδρασης κλιματικών αλλαγών).

Η ολιστική/διεπιστημονική προσέγγιση στα ανωτέρω θέματα απαιτεί και υλοποιείται με τη συνεργασία της ομάδας με όλα τα μέλη του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών αλλά και με επιστημονικούς συνεργάτες από άλλα Ελληνικά και Διεθνή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα.

διαβάστε περισσότερα για Ερευνητικά προγράμματα και Δημοσιεύσεις
..και γνωρίστε το Προσωπικό μας
